Έλεγχος των επιληπτικών κρίσεων

Η επιληψία επηρεάζει διαφορετικά άτομα με διαφορετικούς τρόπους. Έτσι, η εμπειρία του να ζει κανείς με επιληψία είναι διαφορετική για τον καθένα.

Για πολλά άτομα, τα αντιεπιληπτικά φάρμακα και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής σημαίνουν ότι οι επιληπτικές κρίσεις ελέγχονται καλά και έχουν μικρή επίδραση στην καθημερινή τους ζωή. Για άλλους, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος έως ότου οι επιληπτικές κρίσεις ανταποκριθούν στη θεραπεία, ενώ μπορεί και να μην ανταποκριθούν καθόλου. Τα άτομα αυτά θα χρειαστούν περαιτέρω υποστήριξη προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην εργασία τους, στο σχολείο ή στην καθημερινή ζωή.

Λήψη φαρμάκων για την Επιληψία

Είναι σημαντικό να λαμβάνετε καθημερινά το φάρμακό σας σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας, προκειμένου να διατηρήσετε τον έλεγχο των επιληπτικών σας κρίσεων.

Αν εμφανίζετε δυσάρεστες ανεπιθύμητες ενέργειες, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας προτείνει κάποιο άλλο φάρμακο ή τρόπους για την αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων ενεργειών. Η παράλειψη ή η διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής θα μπορούσε να οδηγήσει στην εμφάνιση κρίσεων. Τελικά, ενδέχεται να μπορέσετε να σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακό σας εάν δεν έχετε εμφανίσει επιληπτικές κρίσεις για κάποιο διάστημα, αλλά αυτό θα γίνει σταδιακά και υπό ιατρική επίβλεψη.

Αναγνώριση και αποφυγή των παραγόντων που πυροδοτούν τις επιληπτικές κρίσεις

Αναγνώριση επιληπτικών κρίσεωνΑναγνώριση επιληπτικών κρίσεων

Στους πιθανούς παράγοντες πυροδότησης περιλαμβάνονται το αλκοόλ, η έλλειψη ύπνου, η παράλειψη γευμάτων, το αίσθημα αδιαθεσίας, οι ορμονικές αλλαγές (για παράδειγμα η έμμηνος ρύση), η παράλειψη μιας δόσης του αντιεπιληπτικού φαρμάκου ή η αλλαγή αντιεπιληπτικού φαρμάκου.

Σημειώνοντας τους πιθανούς παράγοντες πυροδότησης σε ένα ημερολόγιο επιληψίας μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τι πυροδοτεί τις κρίσεις σας και να βρείτε τρόπους να αποφεύγετε αυτούς τους παράγοντες.

Μένοντας ασφαλής με την Επιληψία

Μένοντας ασφαλής με την Επιληψία

Υπάρχουν απλοί τρόποι για να μείνετε ασφαλείς μέσα στο σπίτι αλλά και έξω από αυτό

Διαβάστε περισσότερα
Εργασία και Επιληψία

Εργασία και Επιληψία

Η επιληψία δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να εργαστείτε, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να λάβετε κάποια επιπλέον μέτρα

Διαβάστε περισσότερα
Ταξίδι και Επιληψία

Ταξίδι και Επιληψία

Το να έχετε επιληψία δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ταξιδέψετε, απλά θα χρειαστεί να σχεδιάσετε πιο προσεκτικά το ταξίδι σας

Διαβάστε περισσότερα