Θηλασμός και γονεϊκή φροντίδα στην Επιληψία

Θα μπορείτε να θηλάσετε ενώ λαμβάνετε τα αντιεπιληπτικά σας φάρμακα (AEΦ), αλλά θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας για περισσότερες συμβουλές.

Βρέφος

Το μωρό σας θα έχει συνηθίσει τα AEΦ ενόσω βρίσκεται στη μήτρα και ο θηλασμός μπορεί να είναι ένας χρήσιμος τρόπος να αποκόψετε σταδιακά το βρέφος από τη φαρμακευτική αγωγή την οποία έχει συνηθίσει. Ορισμένα AEΦ μπορούν να περάσουν στο μητρικό γάλα και να προκαλέσουν υπνηλία στο βρέφος. Ίσως είναι καλή ιδέα να εναλλάσσετε τον τρόπο διατροφής μεταξύ θηλασμού και βρεφικής φόρμουλας εάν λαμβάνετε αυτά τα φάρμακα.

Επειδή η κούραση μπορεί να πυροδοτήσει κρίσεις, προσπαθήστε να έχετε βοήθεια για τη νυχτερινή σίτιση του βρέφους ή στη διάρκεια της ημέρας, έτσι ώστε να μπορείτε να προσπαθήσετε να κοιμηθείτε καλά.

Υπάρχουν κάποια μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να παραμείνετε εσείς και το μωρό σας ασφαλείς εάν εμφανίσετε επιληπτική κρίση:

  • Ντύνετε και αλλάζετε το μωρό σας στο πάτωμα
  • Μεταφέρετε το μωρό σας σε πορτ-μπεμπέ ενισχυμένο με μαξιλαράκια ή σε μάρσιπο και όχι στα χέρια σας
  • Τοποθετήστε μια λωρίδα καρπού στο καροτσάκι του μωρού, ώστε να μην κυλήσει μακριά
  • Ταΐζετε το μωρό σας σε χαμηλό καρεκλάκι μωρού, ώστε να μην μπορεί να ανατραπεί
  • Ταΐζετε το μωρό σας στο πάτωμα, τοποθετώντας γύρω γύρω μαξιλάρια

Μιλήστε στο παιδί σας σχετικά με την επιληψία, έτσι ώστε να γνωρίζει τι να κάνει εάν εμφανίσετε επιληπτική κρίση και πώς να ζητήσει βοήθεια.

Μπορείτε να αποφασίσετε σε ποια ηλικία είναι καλύτερα να μιλήσετε στο παιδί σας για την επιληψία, καθώς εσείς το γνωρίζετε καλύτερα.