ΒλεφαρόπτωσηΒλεφαρόπτωση

Βλεφαρόπτωση

Η βλεφαρόπτωση είναι ο ιατρικός όρος για την κατάσταση κατά την οποία οι μύες γύρω από την περιοχή των ματιών και τα βλέφαρα χαλαρώνουν ή κρεμούν. Συχνά αναφέρεται ως «πεσμένο βλέφαρο» ή μερικές φορές με την πλήρη ονομασία, βλεφαρόπτωση. Η βλεφαρόπτωση μπορεί να συμβεί σε ένα ή και στα δύο βλέφαρα. Μπορεί να παρατηρήσετε χαλάρωση του άνω βλεφάρου, που συμβαίνει όταν το βλέφαρο πέφτει χαμηλότερα από ότι θα έπρεπε. Η βλεφαρόπτωση αποτελεί κοινό σύμπτωμα της Mυασθένειας Gravis και συχνά το πρώτο σύμπτωμα που εμφανίζουν οι πάσχοντες. Όπως όλα τα συμπτώματα της MG, η βλεφαρόπτωση συμβαίνει όταν εξασθενούν οι μύες που ελέγχουν την περιοχή των ματιών, συμπεριλαμβανομένων των μυών που ανυψώνουν τα βλέφαρα. Η βλεφαρόπτωση μπορεί να εκδηλωθεί σε ενήλικες, αλλά είναι επίσης μια συγγενής πάθηση και, σε μερικούς ανθρώπους, υπάρχει από τη γέννηση.

Διάγνωση

Ο γιατρός σας μπορεί να βοηθήσει να προσδιοριστεί ο βαθμός της βλεφαρόπτωσης εξετάζοντας την περιοχή των ματιών και τα άνω βλέφαρα, λαμβάνοντας ακριβείς μετρήσεις. Εάν έχετε βλεφαρόπτωση, μπορεί επίσης να εμφανίσετε και άλλα συμπτώματα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, προβλήματα με την όραση – όπως διπλή όραση, καθώς και δυσκολία στην ομιλία ή στην κατάποση. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να λάβετε βοήθεια σχετικά με τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της βλεφαρόπτωσης. Εάν ο γιατρός σας ανακαλύψει μυϊκή αδυναμία, μπορεί να συστήσει μια εξέταση αίματος για να διαπιστώσει εάν υπάρχει επίσης Mυασθένεια Gravis.

Θεραπεία

Είναι σημαντικό να λάβετε διάγνωση για τη βλεφαρόπτωση από τον γιατρό σας προτού σκεφτείτε το ενδεχόμενο θεραπείας. Μερικές φορές συνιστάται βλεφαροπλαστική για τους ασθενείς με βλεφαρόπτωση. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, η επανατοποθέτηση των μυών σηκώνει το άνω βλέφαρο σε μια πιο φυσική, ανυψωμένη θέση. Ο χειρουργός μπορεί επίσης να αφαιρέσει την περίσσεια δέρματος ή ιστού για να συσφίξει την περιοχή γύρω από το μάτι.

Τύποι MG

Τύποι MG

Υπάρχουν πολλοί τύποι Mυασθένειας Gravis, από ποιον πάσχετε;

Διαβάστε περισσότερα
Διάγνωση & θεραπεία

Διάγνωση & θεραπεία

Μάθετε για τα είδη των διαθέσιμων θεραπειών και πώς θα λάβετε βοήθεια.

Διαβάστε περισσότερα
Αίτια της MG

Αίτια της MG

Η M υασθένεια Gravis γενικά εμφανίζεται στην ενήλικη ζωή. Μάθετε ποια είναι τα αίτια της MG.

Διαβάστε περισσότερα
Εάν σας απασχολεί κάτι που έχετε διαβάσει σε αυτό το άρθρο, ζητήστε συμβουλές από τον γιατρό σας.