ΦάρμακαΦάρμακα

Φάρμακα

Υπάρχουν πολλά φάρμακα που μπορεί να συνταγογραφήσει ο γιατρός σας και αυτά θα συνιστώνται με βάση την ηλικία σας, τη φύση της πάθησής σας και άλλα βασικά ζητήματα υγείας. Ο γιατρός θα σας αξιολογήσει και θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποια φάρμακα ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες σας.

Αναστολείς της ακετυλοχολινεστεράσης

Οι αναστολείς της ακετυλοχολινεστεράσης (AChE), μια συμπτωματική θεραπεία, είναι συνήθως το πρώτο είδος φαρμάκου που μπορεί να συνταγογραφήσει ο γιατρός σας καθώς έχουν λίγες μακροχρόνιες ανεπιθύμητες ενέργειες και είναι τα φάρμακα με την ταχύτερη δράση που διατίθενται αυτή τη στιγμή. Δρουν ανακουφίζοντας προσωρινά τα συμπτώματα της MG.

Οι αναστολείς ακετυλοχολινεστεράσης βοηθούν σταματώντας τη διάσπαση της ακετυλοχολίνης, ενός χημικού αγγελιοφόρου που προκαλεί σύσπαση των μυών στο σώμα. Όταν ένα άτομο παράγει ακετυλοχολίνη, επωφελείται από φυσιολογικά επίπεδα μυϊκής δύναμης. Οι αναστολείς ακετυλοχολινεστεράσης μπορούν να ελέγξουν τα συμπτώματα της MG εν μέρει σε κάποιους ασθενείς και πλήρως σε κάποιους άλλους.

  • Η πυριδοστιγμίνη είναι ο πιο διαδεδομένος αναστολέας της ακετυλοχολινεστεράσης για τη θεραπεία της MG. Επηρεάζει τους χημικούς αγγελιοφόρους στον οργανισμό που εξυπηρετούν την νευρική ώση κατά την επικοινωνία για την κίνηση των μυών. Μπορεί να βελτιώσει τη μυϊκή δύναμη σε ασθενείς αυξάνωντας τα επίπεδα της φυσικής ακετυλοχολίνης του οργανισμού που είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική μυϊκή λειτουργία.

Ανοσοκατασταλτικά (IST)

Τα ανοσοκατασταλτικά, που μερικές φορές αναφέρονται ως ανοσοκατασταλτικοί παράγοντες, δρουν μέσω της ενεργοποίησης ή καταστολής γονιδίων-στόχων. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τόσο τα κορτικοστεροειδή, όπως η πρεδνιζόνη, όσο και τα μη στεροειδή IST. Παρότι αυτές οι θεραπείες μπορεί να είναι αποτελεσματικές στη μείωση των συμπτωμάτων, ενέχουν κινδύνους όπως η αυξημένη ευαισθησία στις λοιμώξεις.

  • Τα κορτικοστεροειδή, όπως η πρεδνιζόνη, μπορεί να συνιστώνται εάν ο γιατρός πιστεύει ότι δεν ανταποκρίνεστε καλά ή ότι δεν επιτυγχάνετε τους στόχους της θεραπείας για την MG. Οι γιατροί είναι πιο πιθανό να συνταγογραφήσουν αυτή τη θεραπεία αφού δοκιμαστεί επαρκώς η πυριδοστιγμίνη.

  • Τα μη στεροειδή IST μπορούν να εξαλείψουν την ανάγκη για πρεδνιζόνη όταν είναι αποτελεσματικά, ωστόσο χρειάζονται λίγο χρόνο μέχρι να δράσουν και ενδέχεται να είναι περίπλοκο να χορηγηθούν σωστά. Η αζαθειοπρίνη, η μυκοφαινολική μοφετίλη, το τακρόλιμους, η μεθοτρεξάτη, η κυκλοσπορίνη και η κυκλοφωσφαμίδη είναι τύποι μη στεροειδών IST.

Καταστέλλοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, τα ανοσοκατασταλτικά σταματούν τη βλάβη από τα επιβλαβή αντισώματα που προκαλούν αδυναμία στην MG. Ωστόσο, αυτός ο τύπος φαρμάκου μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε νόσους, καθώς το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα είναι εξασθενημένο κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Επομένως, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τις ομάδες ατόμων και να πλένετε τακτικά τα χέρια σας ενώ παίρνετε ανοσοκατασταλτικά.



Καθώς ορισμένα φάρμακα και μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας, μιλήστε με τον γιατρό σας πριν πάρετε οποιαδήποτε φάρμακα που δεν έχουν συνταγογραφηθεί από αυτόν.


Εάν σας απασχολεί κάτι που έχετε διαβάσει σε αυτό το άρθρο, ζητήστε συμβουλές από τον γιατρό σας.