Ανοσορρυθμιστικές θεραπείες υποκατάστασηςΑνοσορρυθμιστικές θεραπείες υποκατάστασης

Ανοσορρυθμιστικές θεραπείες υποκατάστασης

Ανοσοσφαιρίνες (IV ή SC)

Αυτή η θεραπεία χρησιμοποιείται συνήθως στα άτομα των οποίων η MG επιδεινώνεται ταχέως. Η ανοσοσφαιρίνη είναι μια μορφή ανθρώπινου αίματος που έχει ελεγχθεί προσεκτικά και στη συνέχεια έχει συνδυαστεί από πολλούς δότες. Χορηγώντας στον οργανισμό έναν αριθμό φυσιολογικών αντισωμάτων από αίμα που προέρχεται από δότες, η θεραπεία εξισορροπεί προσωρινά το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι βελτιώσεις εμφανίζονται συχνά μέσα σε μια εβδομάδα από τη θεραπεία και διαρκούν αρκετούς μήνες. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι η αδυναμία σας λόγω της MG βελτιώνεται και να διαπιστώσετε ότι μπορείτε να εκτελείτε περισσότερες καθημερινές δραστηριότητες με λιγότερη ενόχληση.

Πλασμαφαίρεση

Η πλασμαφαίρεση είναι μια μέθοδος απομάκρυνσης του αίματος από το σώμα. Μερικές φορές είναι γνωστή και ως «ανταλλαγή πλάσματος» και συνήθως ενδείκνυται για άτομα με επιδεινούμενη ή σοβαρή MG.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αφαιρείται το πλάσμα από το αίμα και αντικαθίσταται με ένα υποκατάστατο πλάσματος προτού το αίμα επιστρέψει στο σώμα. Η διαδικασία έχει σχεδιαστεί για την απομάκρυνση των αντισωμάτων – καλών και κακών – από το αίμα. Μπορεί να λειτουργήσει ως αποτελεσματική θεραπεία για την MG και συχνά αποτελεί την πρώτη θεραπευτική επιλογή για πολλούς ασθενείς, ιδίως εκείνους που υποφέρουν από μυασθενική κρίση.

Ο γιατρός σας θα ξεκινήσει εισάγοντας μια βελόνα σε μια φλέβα σε κάθε χέρι. Αφού ασφαλιστούν οι βελόνες στη θέση τους, το αίμα αντλείται και απομακρύνεται από το σώμα σε μία συσκευή. Εδώ, το αίμα διαχωρίζεται για να επιτραπεί η εύκολη απομάκρυνση του πλάσματος και των αντισωμάτων. Στη συνέχεια, τα υπόλοιπα μέρη του αίματος – τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα λευκά αιμοσφαίρια και άλλα συστατικά – συνδυάζονται με στείρα υποκατάστατα αίματος (λευκωματίνη) για να αντικαταστήσουν ορισμένες από τις πρωτεΐνες που χάνονται κατά τη διαδικασία. Το υγρό επιστρέφει μέσω του άλλου βραχίονα.

Η όλη διαδικασία διαρκεί από μία έως τρεις ώρες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα σ κανονιστεί ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου ή του κέντρου έγχυσης. Συνιστάται να ξεκουραστείτε για σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας και καλό είναι να βρίσκεται μαζί σας ένα μέλος της οικογένειάς σας ή ένας φίλος για να σας συνοδεύσει στο σπίτι μετά, καθώς μπορεί να νιώσετε κουρασμένοι.

Η πλασμαφαίρεση δεν θεωρείται επώδυνη και υπάρχουν λίγες ανεπιθύμητες ενέργειες. Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα άκρα των δακτύλων ή στα χείλη – αυτό οφείλεται στο υγρό που προστίθεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας για να αποτρέψει την πήξη του αίματος ενώ βρίσκεται μέσα στη συσκευή. Το μυρμήγκιασμα ή το μούδιασμα είναι συνήθως σύντομο και περνά γρήγορα. Μπορεί να παρατηρήσετε έναν ελαφρύ μώλωπα ή πρήξιμο στο σημείο όπου εισήχθη η βελόνα. Εάν εμφανίσετε οποιαδήποτε ενόχληση ή σχετικές ανεπιθύμητες ενέργειες, ενημερώστε αμέσως τον γιατρό σας.

Συνήθως, χρειάζονται τρεις έως πέντε θεραπείες μέχρι οι ασθενείς να εμφανίσουν αισθητή βελτίωση. Ο γιατρός θα σας βοηθήσει εξηγώντας τον αριθμό των συνεδριών που θεωρεί απαραίτητες ειδικά για την περίπτωσή σας. Ορισμένα άτομα με MG χρησιμοποιούν τη θεραπεία σε συνεχόμενη καθημερινή βάση, ενώ άλλα μπορεί να αποφασίσουν να τη χρησιμοποιήσουν μέρα παρά μέρα. Ο γιατρός θα εξατομικεύσει τη θεραπεία σας, έτσι ώστε να είστε σίγουροι ότι η συχνότητα λήψης είναι η κατάλληλη για τις ανάγκες σας.

Εάν σας απασχολεί κάτι που έχετε διαβάσει σε αυτό το άρθρο, ζητήστε συμβουλές από τον γιατρό σας.