Μη βιολογικές θεραπείες για τη φλεγμονώδη αρθρίτιδα

consultation consultation

Οι θεραπείες για τη φλεγμονώδη αρθρίτιδα είναι προσαρμοσμένες στη συγκεκριμένη νόσο, τα συμπτώματά της και τη βαρύτητά της. Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία ίασης για τη φλεγμονώδη αρθρίτιδα, αλλά υπάρχουν θεραπείες που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Οι κύριοι στόχοι της θεραπείας είναι να ανακουφίσει από τα συμπτώματα, να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει έναν συνδυασμό άσκησης, φυσικοθεραπείας, εργοθεραπείας, ποδιατρικής, χειρουργικής και φαρμακευτικής αγωγής.

Μη βιολογικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της φλεγμονώδους αρθρίτιδας

Patient with tabletPatient with tablet

Τα παυσίπονα (αναλγητικά) μειώνουν τον πόνο και χρησιμοποιούνται συχνά μαζί με άλλα φάρμακα.

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του οιδήματος (φλεγμονής) στις αρθρώσεις, καθώς και του πόνου. Και πάλι, συχνά χορηγούνται μαζί με άλλα φάρμακα.

Όπως όλα τα φάρμακα, τα ΜΣΑΦ ενδέχεται να έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Ο γιατρός σας θα λάβει μέτρα για να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισής τους, όπως για παράδειγμα συνταγογράφηση της χαμηλότερης απαραίτητης δόσης για τον έλεγχο των συμπτωμάτων σας.

Τα τροποποιητικά της νόσου αντιρρευματικά φάρμακα (DMARD) είναι φάρμακα τα οποία αντιμετωπίζουν τα υποκείμενα αίτια της υπερβολικής φλεγμονής στις αρθρώσεις σας. Παραδείγματα DMARD είναι η μεθοτρεξάτη ή μια ομάδα φαρμάκων που είναι γνωστά ως αναστολείς της JAK. Τα DMARD μπορούν να μειώσουν τον πόνο, τη δυσκαμψία και το οίδημα στα άτομα με φλεγμονώδη αρθρίτιδα.

Μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες ή μήνες έως ότου γίνουν εμφανείς οι δράσεις των DMARD, αν και ορισμένα DMARD δρουν πιο γρήγορα από άλλα, και επομένως είναι σημαντικό να συνεχίσετε τη λήψη των φαρμάκων ακόμη και αν δεν βλέπετε αλλαγές στην αρχή.

Τα κορτικοστεροειδή (στεροειδή) ελέγχουν τη φλεγμονή, αλλά μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες εάν χρησιμοποιηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορούν να χορηγηθούν με ένεση στον μυ ή να ληφθούν σε μορφή δισκίου. Αν και μπορεί να είναι χρήσιμα για τον πόνο και τη φλεγμονή στις αρθρώσεις, συνήθως δεν είναι η πρώτη επιλογή για μακροχρόνια θεραπεία, εξαιτίας των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών.

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογικές θεραπείες για τη φλεγμονώδη αρθρίτιδα

Βιολογικές θεραπείες για τη φλεγμονώδη αρθρίτιδα

Τα βιολογικά φάρμακα είναι ένα είδος θεραπείας που στοχεύουν στην αιτία των συμπτωμάτων για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής

Διαβάστε περισσότερα
Διάγνωση της φλεγμονώδους αρθρίτιδας

Διάγνωση της φλεγμονώδους αρθρίτιδας

Ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει αρκετές εξετάσεις για τη διάγνωση της φλεγμονώδους αρθρίτιδας

Διαβάστε περισσότερα
Ζώντας με τη φλεγμονώδη αρθρίτιδα

Ζώντας με τη φλεγμονώδη αρθρίτιδα

Η ζωή με τη φλεγμονώδη αρθρίτιδα μπορεί να έχει δυσκολίες, αλλά μπορείτε να βρείτε πολλή υποστήριξη

Διαβάστε περισσότερα