Βιολογικές θεραπείες για τη φλεγμονώδη αρθρίτιδα

Τι είναι η βιολογική θεραπεία;

Τα βιολογικά φάρμακα είναι ένας τύπος θεραπείας για ορισμένες μακροχρόνιες παθήσεις όπως η αξονική σπονδυλαρθρίτιδα, η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

biologic treatment biologic treatment

Αντίθετα με τα κλασικά φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη ή η παρακεταμόλη, τα βιολογικά φάρμακα παράγονται από ζωντανούς οργανισμούς. Το υλικό από το οποίο παρασκευάζονται μπορεί να προέρχεται από πολλές πηγές, όπως ανθρώπους, ζώα και μικροοργανισμούς όπως τα βακτήρια ή οι ζυμομύκητες.

Τα βιολογικά φάρμακα είναι ένας τύπος «στοχευμένης θεραπείας» και έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να αναστέλλουν ορισμένα τμήματα του ανοσοποιητικού συστήματος. Επειδή είναι πρωτεΐνες, τα φάρμακα αυτά δεν μπορούν να χορηγηθούν σε μορφή δισκίου. Αντ’ αυτού, χορηγούνται με ένεση κάτω από το δέρμα ή μέσα στο αίμα.

Οι βιολογικές θεραπείες χορηγούνται μόνο σε άτομα που έχουν ήδη δοκιμάσει άλλες θεραπείες κατάλληλες για την κατάστασή τους και δεν έχουν ανταποκριθεί καλά σε αυτές. Οι βιολογικές θεραπείες συχνά χορηγούνται μαζί με άλλα φάρμακα όπως η μεθοτρεξάτη.

Ρόλος των βιολογικών θεραπειών στη φλεγμονώδη αρθρίτιδα

Τα βιολογικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της υπερβολικής φλεγμονής, του πόνου και της δυσκαμψίας.

Μπορεί να χρειαστούν 3-6 μήνες για να παρατηρηθεί βελτίωση με ένα βιολογικό φάρμακο. Ωστόσο, εάν έως τότε δεν υπάρχει ακόμη καμία βελτίωση ή εάν υπάρχουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, συνήθως συνιστάται η διακοπή της θεραπείας. Ο ρευματολόγος σας μπορεί να σας προτείνει κάποιο άλλο βιολογικό φάρμακο. Τα βιολογικά φάρμακα δεν λειτουργούν όλα με τον ίδιο τρόπο. Έτσι, εάν κάποιο δεν λειτουργεί, κάποιο άλλο μπορεί να λειτουργήσει.

Side effects Side effects

Βιολογικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της φλεγμονώδους αρθρίτιδας

Υπάρχουν τέσσερις τύποι βιολογικής θεραπείας που έχουν εγκριθεί για χρήση στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των διαφόρων μορφών φλεγμονώδους αρθρίτιδας. Όλοι δρουν μειώνοντας την υπερβολική φλεγμονή που υπάρχει στο σώμα.

  1. Αναστολείς του παράγοντα νέκρωσης όγκων (αντι-TNF)
  2. Αναστολείς της ιντερλευκίνης (αντι-IL)
  3. Θεραπεία Β-κυττάρων
  4. Θεραπεία Τ-κυττάρων
Θεραπεία αντι-TNF

Οι θεραπείες αντι-TNF σταματούν τη δράση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται παράγοντας νέκρωσης όγκων (TNF) και η οποία εμφανίζει υπερδραστηριότητα στα άτομα με φλεγμονώδη αρθρίτιδα.

Η υπερβολική ποσότητα TNF προκαλεί φλεγμονή και καταστροφή στα οστά, στους χόνδρους και στους ιστούς. Οι θεραπείες αντι-TNF αναστέλλουν τον τρόπο δράσης του TNF και μπορούν να μειώσουν την υπερβολική φλεγμονή που υπάρχει στο σώμα και στις αρθρώσεις σας.

Θεραπεία αντι-IL

Τα άτομα με φλεγμονώδη αρθρίτιδα έχουν στο σώμα τους πολύ υψηλά επίπεδα κάποιων πρωτεϊνών που ονομάζονται ιντερλευκίνες. Οι ιντερλευκίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόκληση της υπερβολικής φλεγμονής που σχετίζεται με τη φλεγμονώδη αρθρίτιδα. Οι θεραπείες αντι-IL εξουδετερώνουν τη δράση ορισμένων ιντερλευκινών και μπορούν να μειώσουν την υπερβολική φλεγμονή που υπάρχει στο σώμα και στις αρθρώσεις σας.

Θεραπεία Β-κυττάρων

Η φλεγμονώδης αρθρίτιδα αναγκάζει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος να γίνει υπερδραστήριο, οδηγώντας μια ομάδα κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, τα λεγόμενα Β-κύτταρα, να επιτεθούν στους ιστούς του σώματος από σφάλμα. Η θεραπεία Β-κυττάρων μειώνει τη δράση των Β-κυττάρων για να μειώσει τη φλεγμονή, τον πόνο και το οίδημα στη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Θεραπεία Τ-κυττάρων

Τα Τ-κύτταρα είναι μια ομάδα κυττάρων στο ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος τα οποία επιτίθενται στους ιστούς του ίδιου του σώματος, προκαλώντας οίδημα και βλάβη στις αρθρώσεις. Η θεραπεία Τ-κυττάρων εμποδίζει τα Τ-κύτταρα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και αυτό βοηθά στη μείωση της φλεγμονής. Αυτός ο τύπος θεραπείας χρησιμοποιείται μόνο για τη βαριά φλεγμονώδη αρθρίτιδα σε ορισμένες καταστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Μη βιολογικές θεραπείες για τη φλεγμονώδη αρθρίτιδα

Μη βιολογικές θεραπείες για τη φλεγμονώδη αρθρίτιδα

Παυσίπονα, στεροειδή και άλλες θεραπείες χρησιμοποιούνται για τη μείωση των συμπτωμάτων

Διαβάστε περισσότερα
Διάγνωση της φλεγμονώδους αρθρίτιδας

Διάγνωση της φλεγμονώδους αρθρίτιδας

Ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει αρκετές εξετάσεις για τη διάγνωση της φλεγμονώδους αρθρίτιδας

Διαβάστε περισσότερα
Ζώντας με τη φλεγμονώδη αρθρίτιδα

Ζώντας με τη φλεγμονώδη αρθρίτιδα

Η ζωή με τη φλεγμονώδη αρθρίτιδα μπορεί να έχει δυσκολίες, αλλά μπορείτε να βρείτε πολλή υποστήριξη

Διαβάστε περισσότερα