Διάγνωση της φλεγμονώδους αρθρίτιδας

Επίσκεψη στον γιατρό σας

Επίσκεψη στον γιατρό σαςΕπίσκεψη στον γιατρό σας

Ο γιατρός θα σας ρωτήσει σχετικά με τα συμπτώματά σας και θα πραγματοποιήσει κλινική εξέταση, ελέγχοντας για τυχόν οίδημα στις αρθρώσεις και ελέγχοντας την ευκινησία τους. Εάν θεωρήσει ότι έχετε κάποια μορφή φλεγμονώδους αρθρίτιδας, θα σας παραπέμψει σε ειδικό γιατρό (ρευματολόγο).

Απεικονιστικές εξετάσεις

Μπορεί να πραγματοποιηθούν διάφορες απεικονιστικές εξετάσεις προκειμένου να γίνει έλεγχος για φλεγμονή και καταστροφή των αρθρώσεων. Οι εξετάσεις αυτές θα βοηθήσουν να γίνει διάκριση ανάμεσα στους διάφορους τύπους φλεγμονώδους αρθρίτιδας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ελεγχθεί πώς εξελίσσεται η πάθησή σας στην πάροδο του χρόνου.

Οι εξετάσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ακτινογραφίες
  • Μαγνητική τομογραφία (MRI)
  • Υπερηχογραφήματα

Εξετάσεις αίματος

Οι εξετάσεις αίματος μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να εντοπιστούν αλλαγές στο αίμα σας οι οποίες προκαλούνται από φλεγμονή. Ωστόσο, καμία εξέταση αίματος από μόνη της δεν μπορεί να αποδείξει ή να αποκλείσει τη διάγνωση κάποιου τύπου φλεγμονώδους αρθρίτιδας.

Οι εξετάσεις αίματος χρησιμοποιούνται για να συμβάλουν στη διάγνωση και στην παρακολούθηση της φλεγμονώδους αρθρίτιδας και περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Ταχύτητα καθίζησης ερυθρών αιμοσφαιρίων (ESR)
  • C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP)
  • Γενική εξέταση αίματος

Γενετικός έλεγχος

Μπορεί να πραγματοποιηθεί γενετικός αιματολογικός έλεγχος προκειμένου να συμβάλει στη διάγνωση αξονικής σπονδυλαρθρίτιδας ή αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας, καθώς θα δείξει εάν έχετε το γονίδιο HLA-B27. Ωστόσο, η εξέταση αυτή μπορεί απλά να συνεισφέρει πρόσθετα στοιχεία για τη διάγνωση αξονικής σπονδυλαρθρίτιδας ή αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας – δεν μπορείτε να βασιστείτε μόνο σε αυτήν, δεδομένου ότι δεν έχουν το γονίδιο HLA-B27 όλα τα άτομα που έχουν αξονική σπονδυλαρθρίτιδα ή αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.

Διαβάστε περισσότερα

Μη βιολογικές θεραπείες για τη φλεγμονώδη αρθρίτιδα

Μη βιολογικές θεραπείες για τη φλεγμονώδη αρθρίτιδα

Παυσίπονα, στεροειδή και άλλες θεραπείες χρησιμοποιούνται για τη μείωση των συμπτωμάτων

Διαβάστε περισσότερα
Βιολογικές θεραπείες για τη φλεγμονώδη αρθρίτιδα

Βιολογικές θεραπείες για τη φλεγμονώδη αρθρίτιδα

Τα βιολογικά φάρμακα είναι ένα είδος θεραπείας που στοχεύουν στην αιτία των συμπτωμάτων για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής

Διαβάστε περισσότερα
Ζώντας με τη φλεγμονώδη αρθρίτιδα

Ζώντας με τη φλεγμονώδη αρθρίτιδα

Η ζωή με τη φλεγμονώδη αρθρίτιδα μπορεί να έχει δυσκολίες, αλλά μπορείτε να βρείτε πολλή υποστήριξη

Διαβάστε περισσότερα