Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Βάρος και δίαιτα

Βάρος και δίαιταΒάρος και δίαιτα

Εάν θέλετε να χάσετε βάρος, δεν είστε μόνοι σας. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι ιδιαίτερα σημαντική εάν έχετε φλεγμονώδη αρθρίτιδα, λόγω της επιπλέον πίεσης που προκαλεί το βάρος στις αρθρώσεις.

Η καλύτερη προσέγγιση για τα άτομα με φλεγμονώδη αρθρίτιδα –όπως και για οποιονδήποτε άλλον– είναι μια καλά ισορροπημένη διατροφή.

Περίπου τα δύο τρίτα της διατροφής σας θα πρέπει να προέρχονται από φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης. Το άλλο ένα τρίτο θα πρέπει να περιλαμβάνει γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και άπαχες πηγές πρωτεΐνης.

Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τον έλεγχο του βάρους σας και ρωτήστε τον πώς μπορείτε να βοηθηθείτε εάν χρειάζεται να χάσετε βάρος.

Άσκηση

ΆσκησηΆσκηση

Πολλά άτομα με φλεγμονώδη αρθρίτιδα βρίσκουν καλές τις δραστηριότητες στο νερό, καθώς το νερό υποστηρίζει τις αρθρώσεις. Τα μαθήματα αεροβικής στο νερό (aqua-aerobic) και η κολύμβηση είναι πολύ καλές μορφές άσκησης για ολόκληρο το σώμα. Εάν δεν ξέρετε κολύμπι – δεν είναι ποτέ αργά να ξεκινήσετε μαθήματα!

Η γιόγκα, το πιλάτες, η ποδηλασία και το περπάτημα είναι επίσης καλές δραστηριότητες για τα άτομα με φλεγμονώδη αρθρίτιδα. Φροντίστε να ξεκινήσετε χαλαρά στην αρχή, δίνοντας χρόνο στον εαυτό σας για να αναπτύξει αντοχή – το κλειδί είναι να κάνετε τα πάντα με μέτρο.

Η άσκηση έχει πάρα πολλά οφέλη και μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του ύπνου, στη μείωση του πόνου, της δυσκαμψίας και του άγχους και στην επιτάχυνση της ανάρρωσης από τις εξάρσεις. Η άσκηση είναι επίσης ένας από τους βασικούς τρόπους για να διατηρήσετε υγιές βάρος.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας προσφέρει συμβουλές για ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να συνεχίσετε να κινείστε.

Διακοπή του καπνίσματος

Το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει την αρθρίτιδα και γι’ αυτό συνιστάται να το σταματήσετε. Ο γιατρός σας μπορεί να σας προσφέρει συμβουλές για τον καλύτερο τρόπο να κόψετε το κάπνισμα και θα σας φέρει σε επαφή με τοπικές υπηρεσίες υποστήριξης που θα σας βοηθήσουν να το κόψετε.

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχική υγεία

Ψυχική υγεία

Το να ζείτε με χρόνιες παθήσεις είναι δύσκολο, αλλά είναι σημαντικό να παραμείνετε θετικοί

Διαβάστε περισσότερα
Αντιμετώπιση των εξάρσεων

Αντιμετώπιση των εξάρσεων

Αντιμετωπίσετε τις εξάρσεις σας, είτε είναι σύντομης διάρκειας είτε πιο σοβαρές

Διαβάστε περισσότερα
Ταξιδεύοντας με φλεγμονώδη αρθρίτιδα

Ταξιδεύοντας με φλεγμονώδη αρθρίτιδα

Είναι καλύτερα να σχεδιάσετε από πριν και να προετοιμαστείτε για το ταξίδι σας

Διαβάστε περισσότερα