Ταξιδεύοντας με φλεγμονώδη αρθρίτιδα

Το ταξίδι με φλεγμονώδη αρθρίτιδα δεν χρειάζεται να γίνει περιπέτεια. Είναι καλύτερα να σχεδιάσετε από πριν και να προετοιμαστείτε. Δείτε κάποια πράγματα για τα οποία θα πρέπει να φροντίσετε:

Έχω αρκετά φάρμακα ώστε να διαρκέσουν σε ολόκληρο το ταξίδι;

Είναι καλύτερα να φροντίσετε να έχετε επιπλέον φάρμακα, για την περίπτωση που υπάρξει καθυστέρηση στην επιστροφή σας. Μιλήστε έγκαιρα με τον γιατρό σας, έτσι ώστε να σας γράψει επιπλέον φάρμακα. Εάν πάτε σε περιοχή με μεγάλη διαφορά ώρας, προσπαθήστε να λαμβάνετε τα φάρμακά σας τη σωστή ώρα. Μιλήστε με τον γιατρό σας για το πώς θα το διαχειριστείτε.

Τι έγγραφα θα πρέπει να έχω μαζί μου;

Ελέγχετε πάντοτε μήπως απαιτείται κάποια ειδική άδεια για να μπορείτε να έχετε το φάρμακό σας μαζί σας στο ταξίδι. Αυτό θα βοηθήσει να αποφευχθούν προβλήματα στο τελωνείο. Για ορισμένα φάρμακα για τη φλεγμονώδη αρθρίτιδα απαιτείται ταξιδιωτικό πιστοποιητικό για να μπορείτε να πάρετε τα φάρμακά σας μαζί σας. Συνήθως είναι καλύτερα να τοποθετείτε τα φάρμακά σας στη χειραποσκευή, για να μην τα χάσετε.

Χρειάζεται να διατηρώ τα φάρμακά μου στην ψύξη;

Κάποια φάρμακα πρέπει να φυλάσσονται διαρκώς σε ψύξη. Μιλήστε από πριν με το ταξιδιωτικό σας γραφείο και με τους υπεύθυνους του μέρους όπου θα μείνετε ώστε να φροντίσουν να καλύψουν αυτήν την ανάγκη.

Έχω κατάλληλη ασφάλιση;

Η ταξιδιωτική ασφάλεια μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά χρήσιμη, σε περίπτωση που τη χρειαστείτε. Φροντίστε να ενημερώσετε την ασφαλιστική εταιρεία για όλες σας τις παθήσεις.

Μήπως θα χρειαστώ επιπλέον υποστήριξη;

Εάν πρόκειται να μπείτε σε αεροπλάνο και χρησιμοποιείτε αναπηρικό αμαξίδιο ή έχετε κινητικά προβλήματα, κάντε κράτηση για «ειδική βοήθεια». Οι αεροπορικές εταιρείες, τα αεροδρόμια, τα κρουαζιερόπλοια και τα φεριμπότ στην ΕΕ υποχρεούνται από τον νόμο να παρέχουν δωρεάν βοήθεια και υποστήριξη.

Τι εμβόλια πρέπει να κάνω για το ταξίδι μου;

Είναι πάντα καλύτερα να μιλάτε από πριν με τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι τυχόν εμβόλια που θα πρέπει να κάνετε για το ταξίδι σας δεν αλληλεπιδρούν με τα φάρμακά σας.

Σημαντικές συμβουλές

Man on a planeMan on a plane

Στο ταξίδι

Συνήθως, στη διάρκεια ενός ταξιδιού χρειάζεται να παραμείνετε σε καθιστή στάση για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Προσπαθήστε να αλλάζετε θέση όσο πιο συχνά μπορείτε. Για παράδειγμα, αλλάζετε από καθιστή σε όρθια στάση και κινείτε τις αρθρώσεις σας όταν αυτό είναι δυνατό.

Διαμονή

Εάν έχετε κινητικά προβλήματα, προσπαθήστε να κλείσετε δωμάτιο στο ισόγειο ή κοντά σε ασανσέρ. Εάν χρειάζεστε κινητικά βοηθήματα, φροντίστε να τα κλείσετε από πριν και ελέγξτε αν το δωμάτιο είναι αρκετά μεγάλο για να μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε.

Εγκυμοσύνη και φλεγμονώδης αρθρίτιδα

Εγκυμοσύνη και φλεγμονώδης αρθρίτιδα

Μιλήστε με το γιατρό σας έγκαιρα εάν σκοπεύετε να μείνετε έγκυος ή είστε ήδη έγκυος

Διαβάστε περισσότερα
Συμβουλές & πηγές ενημέρωσης

Συμβουλές & πηγές ενημέρωσης

Λάβετε υποστήριξη από συλλόγους ασθενών και βρείτε απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις (FAQs)

Διαβάστε περισσότερα