Τοπική θεραπεία για την ψωρίαση

Τοπική θεραπεία για την ψωρίασηΤοπική θεραπεία για την ψωρίαση

Τοπικές θεραπείες

Αυτός ο τύπος φαρμάκων είναι συνήθως η πρώτη επιλογή που θα σας προτείνει ο γιατρός σας. Βοηθούν να επιβραδυνθεί η υπερβολική αύξηση του δέρματος και να μειωθεί η φλεγμονή που εμφανίζετε. Ορισμένες θεραπείες μπορεί να εμφανίσουν γρήγορη βελτίωση, ενώ άλλες μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να υπάρξει αποτέλεσμα.

Μαλακτικές (ενυδατικές) κρέμες

Οι κρέμες αυτές εφαρμόζονται απευθείας πάνω στην ψωρίαση για να «κλειδώσουν» μέσα την υγρασία και να δημιουργήσουν ένα προστατευτικό στρώμα. Συνήθως προτείνονται για την ήπια ψωρίαση, με σκοπό να σταματήσουν τον κνησμό και την απολέπιση. Μαζί με τις μαλακτικές κρέμες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλες κρέμες ή αλοιφές, αλλά είναι καλύτερα να περιμένετε 30 λεπτά προτού εφαρμόσετε άλλη θεραπεία από πάνω. Ορισμένες μαλακτικές κρέμες περιέχουν εύφλεκτα συστατικά τα οποία μπορούν εύκολα να πιάσουν φωτιά. Προσέχετε όταν βρίσκεστε κοντά σε γυμνές φλόγες ή όταν καπνίζετε, ώστε να μην πιάσουν φωτιά τα ρούχα, τα μαλλιά ή τα κλινοσκεπάσματά σας.

Στεροειδικές κρέμες ή αλοιφές

Δρουν μειώνοντας τη φλεγμονή στο δέρμα σας. Διατίθενται σε διάφορες περιεκτικότητες και γενικά χρησιμοποιούνται για σύντομα διαστήματα, γιατί μπορούν να προκαλέσουν λέπτυνση του δέρματος. Αν σταματήσετε τη θεραπεία πολύ γρήγορα, η ψωρίαση μπορεί να επιστρέψει σε χειρότερη μορφή. Για τον λόγο αυτό, ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας για τον τρόπο χρήσης της κρέμας.

Σκευάσματα πίσσας

Πρόκειται για έλαια μπάνιου, κρέμες, αλοιφές και σαμπουάν και αποτελούν μία από τις παλαιότερες θεραπείες για την ψωρίαση. Μπορεί να δημιουργούν ακαταστασία και έχουν έντονη οσμή. Βοηθούν στη μείωση της απολέπισης και στην επιβράδυνση της υπερβολικής αύξησης του δέρματος.

Διθρανόλη

Χρησιμοποιείται για την επίμονη ψωρίαση, συνήθως στους αγκώνες και στα γόνατα. Λερώνει τα ρούχα και τη ντουζιέρα/μπανιέρα. Δημιουργεί κηλίδες στο δέρμα, οι οποίες όμως με τον καιρό εξασθενούν.

Ανάλογα βιταμίνης D (καλσιποτριόλη, τακαλσιτόλη και καλσιτριόλη)

Διατίθενται σε μορφή αλοιφής ή υγρών και βοηθούν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να σταματήσει η φλεγμονή και να επιβραδυνθεί η υπερβολική αύξηση του δέρματος. Δεν λερώνουν, ούτε έχουν έντονη οσμή, αλλά μπορούν να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα. Δεν συνιστώνται για χρήση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.

Ανάλογα βιταμίνης Α (ταζαροτένη)

Είναι τζελ τα οποία εφαρμόζετε πάνω στην ψωρίαση για να σταματήσει η φλεγμονή. Μπορούν να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα και δεν συνιστώνται για χρήση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.

Τοπικοί αναστολείς της καλσινευρίνης

Χρησιμοποιούνται κυρίως για το ατοπικό έκζεμα, που είναι μια μορφή δερματίτιδας που προκαλεί ερυθρότητα και κνησμό στο δέρμα, αλλά ο γιατρός σας μπορεί να σας τα συνταγογραφήσει και για την ψωρίαση. Σκοπό έχουν να μειώσουν την ερυθρότητα και τον κνησμό, αναστέλλοντας τη δράση ορισμένων χημικών ουσιών.

Θεραπείες για την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής

Θεραπείες για την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλήςΘεραπείες για την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής

Φαρμακευτικό σαμπουάν

Περιέχει κάποια συστατικά, στα οποία συνήθως περιλαμβάνεται η λιθανθρακόπισσα, τα οποία βοηθούν να απαλλαγείτε από τα λέπια στην ήπια ψωρίαση.

Αποφολιδωτικές αλοιφές

These are put on for several hours or overnight to treat thick scaly areas, and then you wash them Τοποθετούνται για αρκετές ώρες ή καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας για τη θεραπεία των παχιών φολιδωτών περιοχών και στη συνέχεια αφαιρούνται με πλύσιμο με φαρμακευτικό σαμπουάν. Συχνά περιέχουν σαλικυλικό οξύ και έλαιο καρύδας. Η αφαίρεση των παχιών φολίδων βοηθά άλλες θεραπείες να δράσουν.

Τοπικά στεροειδή

Όπως και οι στεροειδικές αλοιφές για το δέρμα, διατίθενται σε διάφορες περιεκτικότητες. Τα προϊόντα που περιέχουν ισχυρά στεροειδή χρησιμοποιούνται μόνο για σύντομες χρονικές περιόδους. Για το τριχωτό της κεφαλής, διατίθενται σε μορφή λοσιόν, τζελ, αφρού ή ως σαμπουάν.

Βιταμίνη D

Χρησιμοποιείται σε μορφή σαμπουάν ή τζελ. Ορισμένες φορές διατίθενται επίσης σε συνδυασμό με στεροειδή.

Περισσότερες θεραπείες για την ψωρίαση

Φωτοθεραπεία για την ψωρίαση

Φωτοθεραπεία για την ψωρίαση

Η φωτοθεραπεία χρησιμοποιεί υπεριώδη (UV) ακτινοβολία για να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων

Διαβάστε περισσότερα
Συστηματική θεραπεία για την ψωρίαση

Συστηματική θεραπεία για την ψωρίαση

Μπορεί να σας χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή εάν οι τοπικές θεραπείες (κρέμες, αλοιφές) δεν είναι αποτελεσματικές

Διαβάστε περισσότερα
Βιολογική θεραπεία για την ψωρίαση

Βιολογική θεραπεία για την ψωρίαση

Τα βιολογικά φάρμακα είναι ένα είδος θεραπείας που στοχεύει στις παθολογικές βιολογικές διαδικασίες που οδηγούν στην ψωρίαση

Διαβάστε περισσότερα