Τύποι ψωρίασης

Ψωρίαση κατά πλάκας

Ψωρίαση κατά πλάκαςΨωρίαση κατά πλάκας

Είναι ο συχνότερος τύπος ψωρίασης, ο οποίος πλήττει περίπου το 80-90% των ατόμων με ψωρίαση.

Οι πλάκες (ερυθρές, επηρμένες [ανασηκωμένες], φολιδωτές κηλίδες δέρματος) μπορεί να προκαλούν κνησμό (φαγούρα) ή πόνο. Εάν η κατάσταση είναι ιδιαίτερα άσχημη, το δέρμα γύρω από τις αρθρώσεις μπορεί να ανοίξει και να αιμορραγεί.

Ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής

Ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλήςΨωρίαση του τριχωτού της κεφαλής

Παρατηρείται όταν η ψωρίαση κατά πλάκας αναπτύσσεται στο τριχωτό της κεφαλής ή στο όριο της τριχοφυΐας της κεφαλής. Σε ορισμένα άτομα μπορεί να προκαλεί αυξημένο κνησμό, ενώ σε άλλα η ενόχληση μπορεί να είναι μικρότερη.

Κάποιες φορές, τα μαλλιά μπορεί να αραιώσουν στην περιοχή που εμφανίζεται η ψωρίαση, αλλά συνήθως φυτρώνουν ξανά όταν η ψωρίαση καθαρίσει.

Ψωρίαση των ονύχων

Ψωρίαση των ονύχωνΨωρίαση των ονύχων

Περίπου τα μισά από τα άτομα με ψωρίαση έχουν επίσης ψωρίαση στα νύχια. Η ψωρίαση αυτή προκαλεί αποχρωματισμό στα νύχια, με ανυψώσεις και βαθουλώματα. Σε ορισμένες βαριές περιπτώσεις, τα νύχια μπορεί να αποκοπούν από την κοίτη του νυχιού ή να θρυμματιστούν.

Σταγονοειδής ψωρίαση

Σταγονοειδής ψωρίασηΣταγονοειδής ψωρίαση

Αυτός ο τύπος ψωρίασης εμφανίζεται συνήθως μετά από στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα. Παρατηρείται συχνότερα στα παιδιά και στους νέους ενήλικες, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Η σταγονοειδής ψωρίαση μοιάζει με μικρές κηλίδες σε σχήμα δακρύου σε ολόκληρο τον κορμό και στους βραχίονες και τα πόδια. Συνήθως εξαφανίζεται μετά από αρκετές εβδομάδες ή μήνες.

Ανάστροφη (καμπτική) ψωρίαση

Ανάστροφη (καμπτική) ψωρίασηΑνάστροφη (καμπτική) ψωρίαση

Αυτός ο τύπος ψωρίασης εμφανίζεται σε πτυχώσεις του δέρματος, όπως στις μασχάλες, στη βουβωνική περιοχή ή κάτω από τους μαστούς. Ο ιδρώτας και το τρίψιμο ερεθίζουν αυτόν τον τύπο ψωρίασης, ο οποίος το καλοκαίρι συνήθως επιδεινώνεται.

Αυτές οι περιοχές του σώματος είναι επίσης επιρρεπείς στις μυκητιάσεις, γεγονός που μερικές φορές μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολη τη διάγνωση.

Λιγότερο συχνοί τύποι ψωρίασης


Φλυκταινώδης ψωρίαση

Φλυκταινώδης ψωρίασηΦλυκταινώδης ψωρίαση

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι φλυκταινώδους ψωρίασης.

  • Η παλαμοπελματιαία ψωρίαση, η οποία πλήττει μόνο τις παλάμες των χεριών και τα πέλματα των ποδιών.
  • Η γενικευμένη φλυκταινώδης ψωρίαση πλήττει ολόκληρο το σώμα.

Η φλυκταινώδης ψωρίαση προκαλεί μικρές φουσκάλες γεμάτες πύον στο δέρμα. Δεν οφείλεται σε λοίμωξη και δεν είναι μεταδοτική.

Ερυθροδερμική ψωρίαση

Ερυθροδερμική ψωρίασηΕρυθροδερμική ψωρίαση

Αυτός είναι ένας εξαιρετικά σπάνιος και ιδιαίτερα βαρύς τύπος ψωρίασης. Η ερυθροδερμική ψωρίαση πλήττει ολόκληρο το σώμα και προκαλεί έντονο κνησμό και αίσθηση καύσου. Μπορεί να προκαλέσει απώλεια υγρών από τον οργανισμό και να γίνει απειλητική για τη ζωή εάν δεν αντιμετωπιστεί από ειδικό.

Διαβάστε περισσότερα

Τι προκαλεί την ψωρίαση;

Τι προκαλεί την ψωρίαση;

Αν και η ακριβής αιτία της ψωρίασης δεν είναι γνωστή, είναι γνωστό ότι εμπλέκονται το ανοσοποιητικό σύστημα και τα γενετικά χαρακτηριστικά του ατόμου

Διαβάστε περισσότερα
Διάγνωση της ψωρίασης

Διάγνωση της ψωρίασης

Ο γιατρός σας ή ο δερματολόγος σας μπορεί να διαγνώσει την ψωρίαση και να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τη συγκεκριμένη μορφή

Διαβάστε περισσότερα
Θεραπεία για την ψωρίαση

Θεραπεία για την ψωρίαση

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία που να παρέχει μόνιμη ίαση της ψωρίασης, υπάρχουν αρκετές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων σας

Διαβάστε περισσότερα