Τρόπος ζωής και ψωρίαση

Υγιές βάρος

Το υπερβάλλον βάρος και η παχυσαρκία μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα να εμφανίσετε ψωρίαση, η οποία μπορεί να είναι πιο βαριάς μορφής σε περίπτωση που μάχεστε με τα κιλά. Συνεχίζονται οι μελέτες που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τη φύση της σύνδεσης ανάμεσα στο σωματικό βάρος και την ψωρίαση.

Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τον έλεγχο του ΔΜΣ σας προκειμένου να μάθετε εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και τι είδους υποστήριξη υπάρχει που θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Διατροφή και άσκησηΔιατροφή και άσκηση

Διατροφή και άσκηση

Η ψωρίαση αυξάνει την πιθανότητα να εμφανίσετε καρδιοπάθεια, αν και δεν είναι γνωστό γιατί συμβαίνει αυτό. Καμία τροφή δεν έχει συνδεθεί απευθείας με επιδείνωση της ψωρίασης, αλλά συνιστάται να τρώτε υγιεινά προκειμένου να διατηρήσετε το βάρος σας χαμηλό και να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας προσφέρει χρήσιμες συμβουλές για άσκηση και διατροφή.

Διακοπή του καπνίσματος

Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα επιδεινώνει την ψωρίαση και γι’ αυτό συνιστάται να το σταματήσετε. Ο γιατρός σας μπορεί να σας προσφέρει συμβουλές για τον καλύτερο τρόπο να κόψετε το κάπνισμα και θα σας φέρει σε επαφή με τοπικές υπηρεσίες υποστήριξης που θα σας βοηθήσουν να το κόψετε.

Παράγοντες κινδύνου για άλλες σχετιζόμενες παθήσεις

Στο πλαίσιο ενός υγιεινού τρόπου ζωής, θα πρέπει να ζητήσετε από τον γιατρό σας να ελέγξει για άλλες παθήσεις που μπορεί να σχετίζονται με την ψωρίαση. Ο γιατρός θα φροντίσει να κάνετε τακτικούς ελέγχους και να παρακολουθείστε για καρδιοπάθεια, αυξημένη αρτηριακή πίεση, αυξημένη χοληστερόλη, διαβήτη τύπου 2 και ψωριασική αρθρίτιδα. Η διακοπή του καπνίσματος και ο υγιεινός τρόπος ζωής θα μειώσουν την πιθανότητα να εμφανίσετε κάποια από αυτές τις άλλες παθήσεις.

Ψωριασική αρθρίτιδα

Ορισμένα άτομα με ψωρίαση αναπτύσσουν επίσης ψωριασική αρθρίτιδα. Αυτό συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται στις αρθρώσεις, προκαλώντας δυσκαμψία και φλεγμονή. Επισκεφθείτε τον ιστότοπο της UCBCares για τη φλεγμονώδη αρθρίτιδα, για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την ψωριασική αρθρίτιδα και για να λάβετε την υποστήριξη που χρειάζεστε για την πάθησή σας.