Συστηματική θεραπεία για την ψωρίαση

Οι συστηματικές θεραπείες είναι φάρμακα τα οποία χορηγούνται με ένεση ή δισκία τα οποία λαμβάνονται με κατάποση και τα οποία επηρεάζουν ολόκληρο τον οργανισμό ή το «σύστημά» σας. Συνήθως συνταγογραφούνται από τον δερματολόγο εάν η ψωρίαση είναι βαριά και δεν έχει ανταποκριθεί σε άλλες θεραπείες.

Φαρμεκευτική αγωγή για την ψωρίασηΦαρμεκευτική αγωγή για την ψωρίαση

Μεθοτρεξάτη

Το φάρμακο αυτό μειώνει τη φλεγμονή του δέρματος και επιβραδύνει την υπερβολική παραγωγή δερματικών κυττάρων. Μπορεί να εμφανίσετε τάση για έμετο όταν λαμβάνετε αυτό το φάρμακο, ενώ επίσης δεν μπορείτε να πιείτε αλκοόλ στη διάρκεια της θεραπείας.

Οι γυναίκες δεν πρέπει να μείνουν έγκυες ενόσω λαμβάνουν μεθοτρεξάτη. Απαιτείται πρόσθετη παρακολούθηση, που θα περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος.

Κυκλοσπορίνη

Το φάρμακο αυτό περιορίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε για ασθενείς που υποβάλλονταν σε μεταμόσχευση οργάνου, προκειμένου να αποφευχθεί η απόρριψη του οργάνου, αλλά έχει καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ψωρίασης. Στη διάρκεια της θεραπείας με αυτό το φάρμακο, θα παρακολουθείται η λειτουργία των νεφρών σας και η αρτηριακή σας πίεση.

Ακιτρετίνη

Πρόκειται για έναν τύπο φαρμάκου που ονομάζεται ρετινοειδές και που επιβραδύνει την αύξηση των κυττάρων του δέρματος. Χρησιμοποιείται μόνο εάν η ψωρίαση δεν έχει αντιμετωπιστεί καλά με άλλες μη βιολογικές θεραπείες. Η ακιτρετίνη μπορεί να κάνει το δέρμα σας πιο ευαίσθητο στο ηλιακό φως. Έτσι, θα πρέπει να το καλύπτετε και να φοράτε αντηλιακό όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο.

Οι γυναίκες δεν πρέπει να μείνουν έγκυες ενόσω λαμβάνουν ακιτρετίνη.

Άλλες θεραπείες

Χρησιμοποιούνται όταν έχετε βαριά ψωρίαση η οποία δεν έχει ανταποκριθεί σε καμία άλλη θεραπεία. Δρουν μειώνοντας τη φλεγμονή. Σε αυτές περιλαμβάνονται η απρεμιλάστη και ο φουμαρικός διμεθυλεστέρας.