Βιολογική θεραπεία για την ψωρίαση

Τι είναι η βιολογική θεραπεία;

Τα βιολογικά φάρμακα είναι ένας τύπος θεραπείας για ορισμένες μακροχρόνιες παθήσεις όπως η ψωρίαση.

Αντίθετα με τα κλασικά φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη ή η παρακεταμόλη, τα βιολογικά φάρμακα παράγονται από ζωντανούς οργανισμούς. Σε αυτούς μπορεί να περιλαμβάνονται μικροοργανισμοί, όπως τα βακτήρια ή οι ζυμομύκητες.

Τα περισσότερα βιολογικά φάρμακα έχουν σχεδιαστεί για να αναστέλλουν συγκεκριμένα μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορούν να θεωρηθούν ως «στοχευμένες θεραπείες». Επειδή οι θεραπείες αυτές είναι πρωτεΐνες, δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε μορφή δισκίου και πρέπει να χορηγηθούν με ένεση ή με στάγδην έγχυση.

Οι βιολογικές θεραπείες χορηγούνται μόνο σε άτομα που έχουν ήδη δοκιμάσει άλλες θεραπείες κατάλληλες για την κατάστασή τους και δεν έχουν ανταποκριθεί καλά σε αυτές. Οι βιολογικές θεραπείες συχνά χορηγούνται μαζί με άλλα φάρμακα.

Ρόλος των βιολογικών θεραπειών στην ψωρίαση

Βιολογική θεραπεία Βιολογική θεραπεία

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι πολλά άτομα μπορούν να εμφανίσουν σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων με τις βιολογικές θεραπείες.

Κάποιες φορές, ορισμένα άτομα χρειάζεται να σταματήσουν τη βιολογική τους θεραπεία εξαιτίας ανεπιθύμητων ενεργειών. Ο δερματολόγος σας ή ο γενικός σας γιατρός μπορούν να σας εξηγήσουν αυτές τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Στα άτομα που δεν βλέπουν βελτίωση των συμπτωμάτων τους (θα χρειαστούν 3-6 μήνες για να σιγουρευτείτε) ή που εμφανίζουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, συνήθως συνιστάται η διακοπή της βιολογικής θεραπείας. Εάν είναι ασφαλές και κατάλληλο να γίνει κάτι τέτοιο, ο δερματολόγος σας μπορεί να προτείνει να δοκιμάσετε κάποιο άλλο βιολογικό φάρμακο. Δεν δρουν όλα τα βιολογικά φάρμακα με τον ίδιο τρόπο. Έτσι, εάν κάποιο δεν λειτουργεί, κάποιο άλλο μπορεί να λειτουργήσει.

Βιολογικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της ψωρίασης

Θεραπεία αντι-TNF

Οι θεραπείες αντι-TNF σταματούν τη δράση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται παράγοντας νέκρωσης όγκων (TNF), η οποία εμφανίζει υπερδραστηριότητα στα άτομα με ψωρίαση. Η υπερβολική ποσότητα TNF προκαλεί φλεγμονή. Οι θεραπείες αντι-TNF αναστέλλουν τον τρόπο δράσης του TNF και μπορούν να μειώσουν την υπερβολική φλεγμονή που υπάρχει στο σώμα σας.

Θεραπεία αντι-IL

Τα άτομα με ψωρίαση έχουν στο σώμα τους υψηλά επίπεδα κάποιων πρωτεϊνών που ονομάζονται ιντερλευκίνες (IL). Οι ιντερλευκίνες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόκληση της υπερβολικής φλεγμονής που σχετίζεται με διάφορες φλεγμονώδεις καταστάσεις. Οι θεραπείες αντι-IL εξουδετερώνουν τη δράση ορισμένων ιντερλευκινών και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της υπερβολικής φλεγμονής.

Στη διάρκεια της θεραπείας με βιολογικά φάρμακα, οι ασθενείς παρακολουθούνται για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες.