Φωτοθεραπεία για την ψωρίαση

Στη φωτοθεραπεία, ο δερματολόγος χρησιμοποιεί υπεριώδη (UV) ακτινοβολία για να αντιμετωπίσει την ψωρίαση. Η υπεριώδης ακτινοβολία μειώνει τη φλεγμονή του δέρματος, βοηθώντας να φύγει η ψωρίαση, αν και δεν παρέχει οριστική ίαση.

Φωτοθεραπεία για την ψωρίαση

Η διάρκεια της φωτοθεραπείας μπορεί να ποικίλλει, ανάλογα με τον τύπο που λαμβάνετε. Ορισμένοι τύποι διαρκούν περίπου 8-10 εβδομάδες, ενώ άλλοι χρειάζονται έως 16 εβδομάδες. Για τη λήψη της, θα πρέπει να μεταβαίνετε στη Μονάδα Φωτοθεραπείας ενός νοσοκομείου δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα.

Θα αντιμετωπιστείτε με ακτινοβολία UVA ή UVB. Η UVA φθάνει σε βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος και έτσι χρησιμοποιείται για την πιο βαριά ψωρίαση, αλλά είναι πιο πιθανό να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες. Με τη θεραπεία με UVA (ονομάζεται επίσης PUVA) θα χρειαστεί να λαμβάνετε ένα δισκίο ή να κάνετε μπάνιο με έναν παράγοντα ευαισθητοποίησης που ονομάζεται ψωραλένιο.

Δεν μπορείτε να κάνετε φωτοθεραπεία εάν δεν μπορείτε να παρευρίσκεστε στις συνεδρίες, εάν λαμβάνετε κάποιο φάρμακο που καταστέλλει το ανοσοποιητικό σας σύστημα ή καθιστά το δέρμα σας πιο ευαίσθητο στο ηλιακό φως ή εάν είστε έγκυος (μόνο για τη UVA).

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι γενικά σύντομης διάρκειας και περιλαμβάνουν έγκαυμα, ξηρό κνησμώδες δέρμα, εξάνθημα και φλύκταινες (φουσκάλες) στα σημεία που εμφανίζεται η ψωρίαση. Το ψωραλένιο μπορεί επίσης να προκαλέσει τάση για έμετο και, σε ορισμένες περιπτώσεις, η ψωρίαση μπορεί να επιδεινωθεί προτού βελτιωθεί. Υπάρχουν επίσης κάποιες πιο μακροπρόθεσμες ανεπιθύμητες ενέργειες για τις οποίες ο γιατρός σας θα συζητήσει μαζί σας.