Εγκυμοσύνη και ψωρίαση

Προγραμματισμός για απόκτηση παιδιού και εγκυμοσύνη στην ψωρίαση

Όταν πάσχετε από ψωρίαση, είναι σημαντικό να προγραμματίσετε την εγκυμοσύνη σας έτσι ώστε να μπορείτε να λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή που είναι συμβατή με την εγκυμοσύνη όταν ενδείκνυται κλινικά. Όταν η εγκυμοσύνη είναι προγραμματισμένη, ο γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει να είστε όσο το δυνατόν πιο καλά πριν από τη σύλληψη.

Φροντίστε εκ των προτέρων

  • Περίπου οι μισές εγκυμοσύνες δεν είναι προγραμματισμένες
  • Το πόσο αποτελεσματική είναι η μέθοδος αντισύλληψης εξαρτάται από τη μέθοδο και τη σωστή χρήση της

Έτσι, ακόμα και αν δεν σκέφτεστε να αποκτήσετε μωρό, οι πληροφορίες που ακολουθούν μπορεί να είναι σημαντικές για εσάς.

Προγραμματισμός Προγραμματισμός

Οι γυναίκες με ψωρίαση μπορεί μερικές φορές να νιώθουν ότι πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στη θεραπεία και στη δημιουργία οικογένειας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι αν έχετε ένα θεραπευτικό πλάνο που μπορεί να εφαρμοστεί στην εγκυμοσύνη δεν χρειάζεται να συμβιβαστείτε ανάμεσα στον έλεγχο της ψωρίασης και στον προγραμματισμό για τη δημιουργία οικογένειας.

Αν και τα συμπτώματα μπορεί να βελτιωθούν σε πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σχεδόν οι μισές δεν παρουσιάζουν μεταβολή ή παρουσιάζουν αύξηση των συμπτωμάτων τους. Ο έλεγχος της ψωρίασης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντικός για την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του μωρού.

Σημαντική συμβουλή

Συζητήστε εγκαίρως σχετικά με τις επιλογές οικογενειακού προγραμματισμού με την ομάδα φροντίδας της υγείας σας (π.χ. με τον γενικό γιατρό, τον νοσηλευτή, τον δερματολόγο, τον μαιευτήρα και τον γυναικολόγο, τη μαία και τον φαρμακοποιό σας).

Μπορεί να υπάρχει ανάγκη να συνεχίσετε να ελέγχετε τη νόσο σας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, επειδή δεν είναι όλα τα φάρμακα συμβατά με την εγκυμοσύνη, ο δερματολόγος σας θα είναι σε θέση να σας εξηγήσει εάν χρειάζεται να προσαρμοστεί η θεραπεία σας. Συζητήστε με την ομάδα φροντίδας της υγείας σας σχετικά με τις πιο κατάλληλες επιλογές για εσάς.

Τοκετός και μετέπειτα

Τοκετός και μετέπειταΤοκετός και μετέπειτα

Η φροντίδα ενός νεογέννητου μπορεί να είναι συναρπαστική, αλλά συχνά αποτελεί πρόκληση. Μπορεί να νιώσετε κουρασμένη αντιμετωπίζοντας τις ανάγκες του νεογνού σας, ενώ υπάρχει επίσης πιθανότητα να παρουσιάσετε έξαρση των συμπτωμάτων σας τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Ακόμη και αν τα συμπτώματά σας βελτιωθούν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συχνά επανεμφανίζονται μετά τον τοκετό. Ζητήστε οπωσδήποτε συμβουλές από την ομάδα φροντίδας της υγείας σας και επιπλέον υποστήριξη από τους επισκέπτες υγείας σχετικά με την αντιμετώπιση της ψωρίασης μετά τον τοκετό. Είναι σημαντικό να φροντίσετε τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική σας υγεία.

Η διατήρηση του ελέγχου της ψωρίασης μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε αυτήν την ιδιαίτερη αλλά και γεμάτη προκλήσεις περίοδο της ζωής σας. Ζητήστε βοήθεια από τον σύντροφό σας, την οικογένειά σας και τους φίλους σας ενώ προσαρμόζεστε στη ζωή με το νεογνό σας. Αυτό θα σας δώσει περισσότερο χρόνο για να διαχειριστείτε την ψωρίασή σας. Μιλήστε τους για το πώς νιώθετε. Βρίσκονται εκεί για να σας υποστηρίξουν.

Θηλασμός

ΘηλασμόςΘηλασμός

Πολλές γυναίκες με ψωρίαση μπορούν να θηλάσουν επιτυχώς, εάν το επιλέξουν. Ο θηλασμός αποτελεί μία προσωπική επιλογή. Εάν επιθυμείτε να θηλάσετε, θα πρέπει να το συζητήσετε με την ομάδα φροντίδας της υγείας σας.

Δεν είναι όλες οι θεραπείες συμβατές με τον θηλασμό και ορισμένες γυναίκες με ψωρίαση μπορεί να αισθανθούν ότι θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στη θεραπεία και τον θηλασμό. Συζητώντας εκ των προτέρων για την επιθυμία σας να θηλάσετε και για τις θεραπευτικές επιλογές, μπορείτε να προσαρμόσετε τη θεραπεία σας, εάν χρειάζεται.

Μπορεί να μεταδώσω την ψωρίαση στο μωρό μου;

Παρότι η ψωρίαση μπορεί να κληρονομηθεί, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν εάν ένα παιδί θα εμφανίσει ή όχι ψωρίαση. Εάν ο ένας γονέας έχει ψωρίαση, υπάρχει περίπου 16% πιθανότητα να την αναπτύξει και το παιδί. Εάν και οι δύο γονείς έχουν ψωρίαση, η πιθανότητα αυξάνεται σε περίπου 50%.