Τι προκαλεί την ψωρίαση;

Αν και η ακριβής αιτία της ψωρίασης δεν είναι γνωστή, είναι γνωστό ότι εμπλέκονται το ανοσοποιητικό σύστημα και τα γενετικά χαρακτηριστικά του ατόμου.

Κανονικά, καθώς το δέρμα αναπτύσσεται, τα κύτταρα μετακινούνται από τις κατώτερες στοιβάδες του δέρματος προς τις ανώτερες στοιβάδες, οι οποίες είναι ορατές. Αυτό διαρκεί περίπου 28 ημέρες, αλλά στην ψωρίαση η όλη διαδικασία επιταχύνεται και διαρκεί περίπου τέσσερις ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι τα κύτταρα δεν είναι πλήρως σχηματισμένα όταν φθάνουν στην επιφάνεια, γεγονός που οδηγεί σε συσσώρευση νεκρών κυττάρων που μοιάζουν με ασημί λέπια. Επίσης, παρατηρείται αυξημένη ροή αίματος προς την επιφάνεια του δέρματος. Αυτό προκαλεί ερυθρότητα και πάχυνση του δέρματος, με σχηματισμό ερυθρών, φολιδωτών πλακών.

Γενετική

Συνήθως, άτομα των οποίων μέλη της οικογένειας έχουν ψωρίαση την εμφανίζουν και αυτά. Για τον λόγο αυτό θεωρείται ότι η πάθηση αυτή είναι γονιδιακή (προκαλείται από γονίδια). Έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένα γονίδια μπορεί να συνδέονται με την ψωρίαση, αλλά δεν είναι ακόμα σαφές με ποιο τρόπο συμβαίνει αυτό.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Τα Τ-κύτταρα είναι ένας τύπος ανοσολογικών κυττάρων που χρησιμοποιεί το σώμα για να καταπολεμήσει αρρώστιες και λοιμώξεις. Σε μια αυτοάνοση νόσο, όπως είναι η ψωρίαση, τα Τ-κύτταρα του οργανισμού επιτίθενται στα υγιή κύτταρα του σώματος γιατί τα εκλαμβάνουν από λάθος ως μικρόβια. Αυτό σημαίνει ότι η κατώτατη στοιβάδα του δέρματος παράγει νέα κύτταρα δέρματος πιο γρήγορα από το φυσιολογικό. Δεν είναι γνωστό γιατί τα Τ-κύτταρα αποφασίζουν να επιτεθούν στα δερματικά κύτταρα.

Παράγοντες που πυροδοτούν την ψωρίαση

Ορισμένοι παράγοντες μπορεί να επιδεινώσουν την ψωρίαση. Οι παράγοντες αυτοί διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο:

  • Στρες
  • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
  • Κάπνισμα
  • Ορμονικές αλλαγές, ιδίως σε γυναίκες στην εφηβεία ή στην εμμηνόπαυση
  • Στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα, συνήθως σε παιδιά ή νέους ενήλικες
  • Ορισμένα φάρμακα, όπως το λίθιο (αντικαταθλιπτικό φάρμακο), ορισμένα ανθελονοσιακά χάπια (κατά της ελονοσίας), οι αναστολείς του ΜΕΑ (αντιυπερτασικά ή καρδιολογικά φάρμακα)

Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική και δεν μπορείτε να την κολλήσετε από κάποιον άλλο

Διαβάστε περισσότερα

Διάγνωση της ψωρίασης

Διάγνωση της ψωρίασης

Ο γιατρός σας ή ο δερματολόγος σας μπορεί να διαγνώσει την ψωρίαση και να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τη συγκεκριμένη μορφή

Διαβάστε περισσότερα
Τύποι ψωρίασης

Τύποι ψωρίασης

Υπάρχουν διάφορες μορφές ψωρίασης, αν και η ψωρίαση κατά πλάκας είναι η πιο κοινή

Διαβάστε περισσότερα
Θεραπεία για την ψωρίαση

Θεραπεία για την ψωρίαση

Αν και ρος το παρόν, δεν υπάρχει θεραπεία που να παρέχει μόνιμη ίαση της ψωρίασης. Υπάρχουν αρκετές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων σας

Διαβάστε περισσότερα