Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)

  1. Τι είναι η ψωρίαση;

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια αυτοάνοση νόσος που συνήθως εμφανίζεται με τη μορφή ερυθρών ή ροζ πλακών επηρμένου (υπεγερμένου), πεπαχυσμένου, υπερκερατωσικού δέρματος. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί και ως επίπεδα εξογκώματα ή ως μεγάλες παχιές πλάκες. Συνήθως εντοπίζεται στους αγκώνες, στα γόνατα και στο τριχωτό της κεφαλής, αν και μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλα σημεία του σώματος.

  1. Πώς διαγιγνώσκεται η ψωρίαση;

Ο δερματολόγος ή ο γενικός ιατρός θα εξετάσουν το δέρμα σας για να διαγνώσουν την ψωρίαση και να καθορίσουν τη βαρύτητά της. Αυτό θα τους επιτρέψει να αναγνωρίσουν ποιον τύπο ψωρίασης έχετε.

  1. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ψωρίασης;

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι ψωρίασης. Ωστόσο, η ψωρίαση κατά πλάκας είναι η συχνότερη μορφή.

  1. Είναι η ψωρίαση το ίδιο με το έκζεμα;

Όχι, η ψωρίαση δεν είναι το ίδιο με το έκζεμα. Το έκζεμα είναι έντονα κνησμώδες και δεν προκαλεί τις υπερκερατωσικές πλάκες που παρατηρούνται στην ψωρίαση. Μιλήστε με τον δερματολόγο σας ή το γενικό γιατρό σας, ο οποίος θα είναι σε θέση να αναγνωρίσει εάν έχετε έκζεμα ή ψωρίαση.

  1. Είναι η ψωρίαση μεταδοτική;

Όχι, η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική. Τα άτομα που δεν γνωρίζουν την ψωρίαση μπορεί να υποθέσουν ότι έχει λοιμώδη αιτιολογία. Ωστόσο, η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική και οι υπερκερατωσικές πλάκες που προκαλεί δεν θα μεταδοθούν σε άλλο άτομο.

  1. Ποια είναι η σύνδεση ανάμεσα στην ψωριασική αρθρίτιδα και την ψωρίαση κατά πλάκας;

Η φλεγμονή αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό τόσο στην ψωρίαση όσο και στην ψωριασική αρθρίτιδα. Και οι δύο αυτές παθήσεις εμφανίζονται εξαιτίας μίας διαταραχής του ανοσοποιητικού μας συστήματος που οδηγεί σε έναν καταρράκτη φλεγμονής. Αν και οι νόσοι αυτές σχετίζονται, καμία από τις δύο δεν προβλέπει την ανάπτυξη της άλλης. Πολλοί ασθενείς με ψωρίαση δεν θα αναπτύξουν ποτέ ψωριασική αρθρίτιδα, ενώ κάποια άτομα θα έχουν ψωριασική αρθρίτιδα χωρίς να έχουν ψωρίαση.

  1. Υπάρχει θεραπεία ίασης για την ψωρίαση;

Δυστυχώς, προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία που να οδηγεί σε οριστική ίαση. Ωστόσο, υπάρχουν θεραπείες που βελτιώνουν τα συμπτώματα και την ποιότητα ζωής.

  1. Ποιες θεραπείες μπορεί να μου χορηγηθούν;

Μπορεί να σας χορηγηθούν διάφορες θεραπείες, όπως κρέμες, φωτοθεραπεία και φάρμακα για τον έλεγχο των συμπτωμάτων.

  1. Μπορεί η ψωρίαση να επηρεάσει την εγκυμοσύνη μου;

Θα πρέπει να συζητήσετε με τους θεράποντες ιατρούς σας για τον τρόπο αντιμετώπισης της ψωρίασης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν προγραμματίζετε να μείνετε έγκυος, είναι καλό να συζητήσετε όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα με τον γιατρό σας προκειμένου να αποφασίσετε για ένα θεραπευτικό πλάνο που θα μπορείτε να εφαρμόσετε.

  1. Είναι πιθανό να κληρονομήσουν τα παιδιά μου την ψωρίαση από εμένα;

Η ύπαρξη ενός γονέα με ψωρίαση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου στα παιδιά, ενώ η ύπαρξη δύο γονέων με ψωρίαση αυξάνει τον κίνδυνο ακόμα περισσότερο. Ένας γονέας με τη νόσο έχει πιθανότητα περίπου 16% να την κληροδοτήσει στο παιδί του. Εάν και οι δύο γονείς έχουν ψωρίαση, η πιθανότητα κληροδότησής της είναι 50%.

  1. Υπάρχει κάτι που μπορώ εγώ να κάνω για την ψωρίαση;

Μεταβάλλοντας κάποιες συνθήκες στον τρόπο ζωής, όπως η διατήρηση φυσιολογικού βάρους και η διακοπή του καπνίσματος, μπορεί να συμβάλουν στη μείωση της βαρύτητας της ψωρίασης. Αν και δεν έχει αποδειχτεί ότι η δίαιτα παίζει κάποιο συγκεκριμένο ρόλο, η τήρηση μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε φυσιολογικό το βάρος σας.