Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)
Η ψωρίαση είναι μια χρόνια αυτοάνοση νόσος που συνήθως εμφανίζεται με τη μορφή ερυθρών ή ροζ πλακών επηρμένου (υπεγερμένου), πεπαχυσμένου, υπερκερατωσικού δέρματος. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί και ως επίπεδα εξογκώματα ή ως μεγάλες παχιές πλάκες. Συνήθως εντοπίζεται στους αγκώνες, στα γόνατα και στο τριχωτό της κεφαλής, αν και μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλα σημεία του σώματος.
Ο δερματολόγος ή ο γενικός ιατρός θα εξετάσουν το δέρμα σας για να διαγνώσουν την ψωρίαση και να καθορίσουν τη βαρύτητά της. Αυτό θα τους επιτρέψει να αναγνωρίσουν ποιον τύπο ψωρίασης έχετε.
Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι ψωρίασης. Ωστόσο, η ψωρίαση κατά πλάκας είναι η συχνότερη μορφή.
Όχι, η ψωρίαση δεν είναι το ίδιο με το έκζεμα. Το έκζεμα είναι έντονα κνησμώδες και δεν προκαλεί τις υπερκερατωσικές πλάκες που παρατηρούνται στην ψωρίαση. Μιλήστε με τον δερματολόγο σας ή το γενικό γιατρό σας, ο οποίος θα είναι σε θέση να αναγνωρίσει εάν έχετε έκζεμα ή ψωρίαση.
Όχι, η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική. Τα άτομα που δεν γνωρίζουν την ψωρίαση μπορεί να υποθέσουν ότι έχει λοιμώδη αιτιολογία. Ωστόσο, η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική και οι υπερκερατωσικές πλάκες που προκαλεί δεν θα μεταδοθούν σε άλλο άτομο.
Η φλεγμονή αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό τόσο στην ψωρίαση όσο και στην ψωριασική αρθρίτιδα. Και οι δύο αυτές παθήσεις εμφανίζονται εξαιτίας μίας διαταραχής του ανοσοποιητικού μας συστήματος που οδηγεί σε έναν καταρράκτη φλεγμονής. Αν και οι νόσοι αυτές σχετίζονται, καμία από τις δύο δεν προβλέπει την ανάπτυξη της άλλης. Πολλοί ασθενείς με ψωρίαση δεν θα αναπτύξουν ποτέ ψωριασική αρθρίτιδα, ενώ κάποια άτομα θα έχουν ψωριασική αρθρίτιδα χωρίς να έχουν ψωρίαση.
Δυστυχώς, προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία που να οδηγεί σε οριστική ίαση. Ωστόσο, υπάρχουν θεραπείες που βελτιώνουν τα συμπτώματα και την ποιότητα ζωής.
Μπορεί να σας χορηγηθούν διάφορες θεραπείες, όπως κρέμες, φωτοθεραπεία και φάρμακα για τον έλεγχο των συμπτωμάτων.
Θα πρέπει να συζητήσετε με τους θεράποντες ιατρούς σας για τον τρόπο αντιμετώπισης της ψωρίασης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν προγραμματίζετε να μείνετε έγκυος, είναι καλό να συζητήσετε όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα με τον γιατρό σας προκειμένου να αποφασίσετε για ένα θεραπευτικό πλάνο που θα μπορείτε να εφαρμόσετε.
Η ύπαρξη ενός γονέα με ψωρίαση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου στα παιδιά, ενώ η ύπαρξη δύο γονέων με ψωρίαση αυξάνει τον κίνδυνο ακόμα περισσότερο. Ένας γονέας με τη νόσο έχει πιθανότητα περίπου 16% να την κληροδοτήσει στο παιδί του. Εάν και οι δύο γονείς έχουν ψωρίαση, η πιθανότητα κληροδότησής της είναι 50%.
Μεταβάλλοντας κάποιες συνθήκες στον τρόπο ζωής, όπως η διατήρηση φυσιολογικού βάρους και η διακοπή του καπνίσματος, μπορεί να συμβάλουν στη μείωση της βαρύτητας της ψωρίασης. Αν και δεν έχει αποδειχτεί ότι η δίαιτα παίζει κάποιο συγκεκριμένο ρόλο, η τήρηση μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε φυσιολογικό το βάρος σας.
Θα συνιστούσατε τον ιστότοπο UCBCares σε άλλους επισκέπτες;