Εγκυμοσύνη και φλεγμονώδης αρθρίτιδα
Προγραμματισμός για απόκτηση παιδιού και εγκυμοσύνη στη φλεγμονώδη αρθρίτιδα
Εάν έχετε φλεγμονώδη αρθρίτιδα, είναι σημαντικό να προγραμματίσετε την εγκυμοσύνη σας, έτσι ώστε εσείς και ο γιατρός σας να μπορείτε να αποφασίσετε για την καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση. Ο γιατρός σας θα ελέγξει επίσης εάν η φαρμακευτική σας αγωγή είναι απαραίτητη κλινικά και θα διασφαλίσει ότι είναι συμβατή με την εγκυμοσύνη.
Φροντίστε εκ των προτέρων:
Έτσι, ακόμα και αν δεν σκέφτεστε να αποκτήσετε μωρό, οι πληροφορίες που ακολουθούν μπορεί να είναι σημαντικές για εσάς.
Σημαντική συμβουλή – Συζητήστε εγκαίρως σχετικά με τις επιλογές οικογενειακού προγραμματισμού με την ομάδα φροντίδας της υγείας σας (π.χ. με τον γενικό γιατρό, τον νοσηλευτή, τον ρευματολόγο, τον μαιευτήρα και τον γυναικολόγο, τη μαία και τον φαρμακοποιό σας).
Η φλεγμονώδης αρθρίτιδα δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος, αλλά μπορεί να χρειαστεί περισσότερος καιρός από ό,τι συνήθως για να συλλάβετε. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, όπως η ενεργότητα της νόσου ή τα φάρμακα που μπορεί να παίρνετε.
Ο έλεγχος των συμπτωμάτων σας πριν από την εγκυμοσύνη είναι ουσιώδης προκειμένου να διασφαλιστούν η καλύτερη δυνατή υγεία και οι καλύτερες δυνατές εκβάσεις για εσάς και για το μωρό σας.
Μπορεί να υπάρχει ανάγκη να συνεχίσετε να ελέγχετε τη νόσο σας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, επειδή δεν είναι όλα τα φάρμακα συμβατά με την εγκυμοσύνη, ο ρευματολόγος σας θα είναι σε θέση να σας εξηγήσει εάν χρειάζεται να προσαρμοστεί η θεραπεία σας. Συζητήστε με την ομάδα φροντίδας της υγείας σας σχετικά με τις πιο κατάλληλες επιλογές για εσάς.
Όταν αποφασίσετε να δοκιμάσετε να μείνετε έγκυος, θα πρέπει να συνεχίσετε ή να αρχίσετε να παίρνετε τα συμπληρώματα βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων που προτείνει η ομάδα φροντίδας της υγείας σας. Συμβουλευθείτε την ομάδα φροντίδας της υγείας σας εάν παίρνετε φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που παίρνετε για τη θεραπεία της φλεγμονώδους αρθρίτιδας.
Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Η εγκυμοσύνη συνήθως διαρκεί 40 εβδομάδες, οι οποίες μπορούν να χωριστούν σε τρία στάδια, το πρώτο, δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, καθένα από τα οποία διαρκεί τρεις μήνες.
Η εγκυμοσύνη επιφέρει βραχυπρόθεσμες αλλαγές στο ανοσοποιητικό σας σύστημα. Ως αποτέλεσμα, ορισμένες γυναίκες με αξονική σπονδυλαρθρίτιδα (ΑξΣπ), ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ) ή ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ) παρατηρούν βελτίωση ή και εξαφάνιση των συμπτωμάτων τους στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδίως κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο. Σε κάποιες γυναίκες τα συμπτώματα δεν μεταβάλλονται ή μπορεί και να επιδεινωθούν.
Είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε στο πλάνο σας την πιθανότητα εμφάνισης εξάρσεων στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό, κάνοντας ερωτήσεις σχετικά με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, κάνοντας προσαρμογές στον τρόπο ζωής εάν χρειάζεται και συζητώντας σχετικά με την υποστήριξη που μπορεί να χρειαστείτε με τον σύντροφό σας και το κοινωνικό σας δίκτυο.
Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές που είναι συμβατές με την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό.
Δεν μπορούν να χορηγηθούν όλα τα εμβόλια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή όταν λαμβάνετε ορισμένες θεραπείες. Συμβουλευθείτε την ομάδα φροντίδας της υγείας σας σχετικά με τα εμβόλια που μπορεί να χρειαστείτε.
Τοκετός και μετέπειτα
Οι γυναίκες με φλεγμονώδη αρθρίτιδα θα πρέπει να αναπτύξουν ένα σχέδιο τοκετού σε συνεργασία με την ομάδα φροντίδας της υγείας τους. Η αρθρίτιδα στη μέση ή στα ισχία μπορεί να κάνει πιο δύσκολο τον τοκετό, αλλά οι διάφορες θέσεις τοκετού μπορούν να τον διευκολύνουν. Μπορεί επίσης να εξεταστεί το ενδεχόμενο επισκληρίδιας αναισθησίας ή καισαρικής τομής. Θα πρέπει να συζητήσετε όλες αυτές τις επιλογές με την ομάδα φροντίδας της υγείας σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ώστε να προγραμματίσετε το είδος του τοκετού που είναι καλύτερο για εσάς.
Η φροντίδα ενός νεογέννητου μωρού μπορεί να είναι δύσκολη όταν ζείτε με φλεγμονώδη αρθρίτιδα. Τα συμπτώματά σας μπορεί να μεταβληθούν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά, ακόμη και αν βελτιωθούν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συχνά επανεμφανίζονται μετά τον τοκετό. Προγραμματίζοντας εκ των προτέρων μπορείτε να προετοιμαστείτε για τυχόν αλλαγές που μπορεί να εμφανίσετε.
Προσπαθήστε να προγραμματίσετε από νωρίς και μιλήστε με την ομάδα φροντίδας της υγείας σας για να αναπτύξετε ένα θεραπευτικό πλάνο που θα σας ταιριάζει περισσότερο. Η διατήρηση του ελέγχου της νόσου σας μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε αυτήν την ιδιαίτερη αλλά και γεμάτη προκλήσεις περίοδο της ζωής σας. Επιπλέον, ζητήστε βοήθεια από τον σύντροφό σας, την οικογένειά σας, τους φίλους σας και τα δίκτυα υποστήριξης ενώ προσαρμόζεστε στη ζωή μαζί με το νεογνό σας. Αυτό θα σας εξασφαλίσει περισσότερο χρόνο για ξεκούραση εάν τη χρειάζεστε.
Ζητήστε καθοδήγηση από την ομάδα φροντίδας της υγείας σας και επιπλέον υποστήριξη από επισκέπτες υγείας, φυσικοθεραπευτές ή εργοθεραπευτές που μπορούν να σας δώσουν συμβουλές που θα κάνουν πιο εύκολο το κράτημα, το ντύσιμο, το πλύσιμο και το τάισμα του μωρού σας. Η ομάδα φροντίδας της υγείας μπορεί επίσης να σας δώσει πληροφορίες για ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν στη φροντίδα του μωρού σας.
Απευθυνθείτε στην ομάδα φροντίδας της υγείας σας πριν από τον τοκετό για να συζητήσετε σχετικά με το πλάνο του τοκετού.
Θηλασμός
Πολλές γυναίκες με ΑξΣπ, ΨΑ ή ΡΑ μπορούν να θηλάσουν με επιτυχία, εάν το επιλέξουν. Η απόφαση να θηλάσετε ή όχι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η προσωπική σας επιλογή, η θεραπεία σας και ο βαθμός ελέγχου της νόσου σας.
Ο θηλασμός είναι επωφελής τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας, ωστόσο δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα φάρμακα όταν θηλάζετε, καθώς κάποια μπορεί να περάσουν στο μητρικό γάλα. Η διακοπή της θεραπείας προκειμένου να θηλάσετε μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας και να επηρεάσει την ικανότητά σας να φροντίσετε το μωρό σας.
Αν και ο θηλασμός συνιστάται, ορισμένες μητέρες, για διάφορους λόγους, μπορεί να επιλέξουν να μη θηλάσουν ή μπορεί να αδυνατούν να θηλάσουν. Όταν ο θηλασμός δεν αποτελεί επιλογή, το βρεφικό γάλα είναι μια αποδεκτή εναλλακτική λύση.
Είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε με την ομάδα φροντίδας της υγείας σας προτού λάβετε αποφάσεις σχετικά με το θεραπευτικό σας πλάνο.
Συζητώντας εκ των προτέρων για τις θεραπευτικές επιλογές, μπορείτε να προσαρμόσετε τη θεραπεία σας, εάν χρειάζεται.
Θα κληροδοτήσω τη φλεγμονώδη αρθρίτιδα στο μωρό μου;
Μπορεί να ανησυχείτε μήπως μεταφέρετε τη νόσο στα παιδιά σας. Υπάρχει μια πιθανότητα να κληρονομηθεί, αλλά σε πολλές περιπτώσεις η πάθηση δεν περνά στα παιδιά. Ο τρόπος με τον οποίον κληρονομείται η νόσος σας είναι περίπλοκος. Ο κίνδυνος να κληροδοτήσετε τη νόσο ποικίλλει ανάλογα με τις ειδικές περιστάσεις. Για τη ΡΑ, η πιθανότητα είναι από 1 στις 30 έως 1 στις 100. Για την ΨΑ, η πιθανότητα είναι 1 στις 30 και για την ΑΣ/ΑξΣπ είναι από 1 στις 6 έως 1 στις 10.
Αλλαγές στον τρόπο ζωής
Κάνοντας κάποιες μικρές αλλαγές στη ζωή σας μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε ορισμένα από τα συμπτώματά σας
Διαβάστε περισσότεραΨυχική υγεία
Το να ζείτε με χρόνιες παθήσεις είναι δύσκολο, αλλά είναι σημαντικό να παραμείνετε θετικοί
Διαβάστε περισσότεραΑντιμετώπιση των εξάρσεων
Αντιμετωπίσετε τις εξάρσεις σας, είτε είναι σύντομης διάρκειας είτε πιο σοβαρές
Διαβάστε περισσότεραΘα συνιστούσατε τον ιστότοπο UCBCares σε άλλους επισκέπτες;