Ποιοι τύποι Μυασθένειας Gravis υπάρχουν και ποιον μπορεί να έχετε;Ποιοι τύποι Μυασθένειας Gravis υπάρχουν και ποιον μπορεί να έχετε;

Ποιοι τύποι Μυασθένειας Gravis υπάρχουν και ποιον μπορεί να έχετε;

Η Mυασθένεια Gravis (γνωστή ως MG) είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα που προκαλεί αδυναμία και μυϊκή κόπωση. Η αδυναμία συνήθως αυξάνεται κατά τις περιόδους δραστηριότητας και βελτιώνεται στις περιόδους ανάπαυσης. Συμβαίνει όταν διαταράσσεται η φυσιολογική επικοινωνία μεταξύ των νεύρων και των μυών. Οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν Mυασθένεια Gravis σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά, για άγνωστους λόγους, διαγιγνώσκεται συνήθως σε γυναίκες κάτω των 40 ετών και άνδρες άνω των 60 ετών.

Τα συμπτώματα της Mυασθένειας Gravis κατά κανόνα εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου και φθάνουν στον χειρότερο βαθμό μέσα σε λίγα χρόνια από την εμφάνιση της νόσου. Σε πολλούς ανθρώπους, τα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσετε αφορούν πρώτα τους μύες των βλεφάρων και γύρω από τα μάτια. Η πτώση του ενός ή και των δύο βλεφάρων (γνωστή και ως βλεφαρόπτωση) και η διπλή όραση (διπλωπία) που βελτιώνεται ή υποχωρεί όταν το μάτι είναι κλειστό αποτελούν συχνά συμπτώματα.

Η Mυασθένεια Gravis εκδηλώνεται με αρκετούς διαφορετικούς τύπους. Παρότι είναι ανίατη, η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση και τον έλεγχο πολλών συμπτωμάτων, όπως η μυϊκή αδυναμία, επιτρέποντάς σας να συνεχίσετε τη ζωή σας.

Επισκόπηση - Ποιοι είναι οι συχνοί τύποι MG;Επισκόπηση - Ποιοι είναι οι συχνοί τύποι MG;

Επισκόπηση - Ποιοι είναι οι συχνοί τύποι MG;

Οι δύο κύριοι τύποι Mυασθένειας Gravis είναι η Γενικευμένη Mυασθένεια Gravis και η Oφθαλμική Mυασθένεια Gravis. Άλλοι τύποι MG είναι η Παροδική Νεογνική και η Νεανική MG. Μερικοί ασθενείς μπορεί να έχουν περισσότερους από έναν τύπους MG.

Γενικευμένη Μυασθένεια Gravis (gMG)

Η Γενικευμένη Mυασθένεια Gravis (συχνά γνωστή ως gMG) υποδηλώνει ότι η πάθηση είναι σοβαρή και μπορεί να προκαλέσει αδυναμία σε όλο το σώμα σας – συμπεριλαμβανομένων των ματιών. Η γενικευμένη Mυασθένεια Gravis είναι μία χρόνια αυτοάνοση διαταραχή και δεν πιστεύεται ότι είναι γενετική. Ενίοτε, η MG μπορεί να εμφανιστεί σε περισσότερα από ένα μέλη της ίδιας οικογένειας. Γενικευμένη MG αναπτύσσεται σε περίπου 50-80% των ατόμων που εμφανίζουν συμπτώματα στα μάτια, με τους ασθενείς να αναπτύσσουν σταδιακά άλλα συμπτώματα όπως δυσκολία στην ομιλία (δυσαρθρία), δύσπνοια και προβλήματα στη μάσηση και στην κατάποση (δυσφαγία). Ένα τυπικό γνώρισμα της Γενικευμένης MG είναι η αύξηση της μυϊκής αδυναμίας στα άκρα, η δυσκολία στην κίνηση και η δυσκολία στην αναπνοή.

Οφθαλμική Mυασθένεια Gravis

Η Οφθαλμική MG επηρεάζει την περιοχή των ματιών και μπορεί να παρατηρήσετε ότι νιώθετε τα μάτια σας κουρασμένα, ότι βλέπετε διπλά ή ότι τα βλέφαρά σας φαίνονται πεσμένα. Στην οφθαλμική MG, οι μύες που κινούν τα μάτια και ελέγχουν τα βλέφαρα κουράζονται και εξασθενούν εύκολα. Περίπου 15% των ανθρώπων με MG θα εμφανίσουν μόνο οφθαλμικά προβλήματα. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις διαθέσιμες θεραπείες για την Οφθαλμική MG στην ειδική σελίδα μας.

Παροδική Nεογνική Mυασθένεια Gravis (TNMG)

Σε αντίθεση με άλλες μορφές MG, η Παροδική Νεογνική Μυασθένεια Gravis (TNMG) επηρεάζει μόλις το 10-15% των μωρών που γεννιούνται από μητέρες με Μυασθένεια Gravis. Τα μωρά συνήθως εμφανίζουν συμπτώματα μέσα σε λίγες ώρες και έως τις 24 ώρες μετά τη γέννηση. Ευτυχώς, τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν από μόνα τους με την πάροδο του χρόνου. Υπάρχουν συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε στο νεογέννητο – δυσκολίες στη σίτιση και στο πιπίλισμα και ασθενής μυϊκός τόνος. Μερικά μωρά μπορεί επίσης να έχουν προβλήματα στην αναπνοή και τα άκρα τους να φαίνονται «κρεμασμένα». Οι γυναίκες με MG που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική αφαίρεση του θύμου αδένα έχουν μικρότερο κίνδυνο να γεννήσουν παιδιά με την πάθηση. Εάν έχετε διαγνωστεί με την πάθηση ως παιδί, μπορεί να σας καθησυχάσει το γεγονός ότι τα παιδιά με TNMG δεν διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άλλες μορφές MG στη μετέπειτα ζωή τους. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον θύμο αδένα στην ειδική σελίδα μας.

Νεανική Μυασθένεια Gravis

Η Nεανική MG είναι μια άλλη σπάνια πάθηση του ανοσοποιητικού που επηρεάζει τα παιδιά και συνήθως εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 18 ετών. Η θεραπεία περιλαμβάνει τη διαχείριση των συμπτωμάτων μέσω παραγόντων που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής (ύπνος και διατροφή) καθώς και ιατρικές παρεμβάσεις. Σε αυτές μπορεί να συμπεριλαμβάνονται φάρμακα όπως η πυριδοστιγμίνη ή τα κορτικοστεροειδή, ή θεραπείες όπως η ενδοφλέβια ανοσοσφαιρίνη. Η χειρουργική θεραπεία με τη χρήση θυμεκτομής (επέμβαση αφαίρεσης του θύμου αδένα) μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στη θεραπεία της διαταραχής, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει περαιτέρω ανοσοκαταστολή. Αυτό, σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό αυτόματης ύφεσης στα παιδιά, σημαίνει ότι η απόφαση για χειρουργική επέμβαση πρέπει να ληφθεί προσεκτικά. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον θύμο αδένα, επισκεφθείτε την ειδική σελίδα πληροφοριών.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη διάγνωση και τους τύπους θεραπείας για την MG, εξερευνήστε τη βιβλιοθήκη πόρων μας.

Συμπτώματα της MG

Συμπτώματα της MG

Πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε Mυασθένεια Gravis; Τι πρέπει να προσέξετε

Διαβάστε περισσότερα
Διάγνωση της MG

Διάγνωση της MG

Εάν παρατηρείτε συμπτώματα Mυασθένειας Gravis, δείτε πώς μπορείτε να λάβετε διάγνωση.

Διαβάστε περισσότερα
Αίτια της MG

Αίτια της MG

Η Mυασθένεια Gravis γενικά εμφανίζεται στην ενήλικη ζωή. Μάθετε ποια είναι τα αίτια της MG.

Διαβάστε περισσότερα
Εάν σας απασχολεί κάτι που έχετε διαβάσει σε αυτό το άρθρο, ζητήστε συμβουλές από τον γιατρό σας.