Θύμος αδέναςΘύμος αδένας

Θύμος αδένας

Τι είναι ο θύμος αδένας;

Ο θύμος αδένας βρίσκεται στον θώρακα, πίσω από το στέρνο και μπροστά από την καρδιά, ανάμεσα στους πνεύμονες. Ο θύμος αδένας παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος και είναι υπεύθυνος για την παραγωγή του τύπου των λευκών αιμοσφαιρίων (Τ κύτταρα) που βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και τους ιούς. Ο αδένας συντηρεί την παραγωγή των σημαντικών αντισωμάτων που ελέγχουν την ακετυλοχολίνη (τον χημικό αγγελιοφόρο που ελέγχει όλους τους εκούσιους μύες μας). Ο θύμος αδένας μεγαλώνει σταδιακά μέχρι την εφηβεία. Όταν φτάσει στο μέγιστο μέγεθός του, ο αδένας αρχίζει να μικραίνει.

Ο θύμος αδένας ελέγχει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας, γι’ αυτό και σχετίζεται με τη Mυασθένεια Gravis. Στα άτομα με MG, ο θύμος αδένας παραμένει μεγάλος και μπορεί να δώσει λανθασμένες οδηγίες για την ανάπτυξη των κυττάρων του ανοσοποιητικού.

Θύμος αδέναςΘύμος αδένας

Θεραπεία

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η θεραπεία της πάθησης με την αφαίρεση του θύμου αδένα μπορεί να μειώσει τη μυϊκή αδυναμία και την ανάγκη για φάρμακα όπως τα ανοσοκατασταλτικά. Καθώς η επέμβαση είναι αποτελεσματική στην επαναφορά της ισορροπίας στο ανοσοποιητικό σύστημα, η θυμεκτομή μπορεί να περιορίσει τα συμπτώματα ή ακόμη και να θεραπεύσει τη Mυασθένεια Gravis. Ο στόχος της θυμεκτομής είναι να αφαιρεθεί η πηγή της μη φυσιολογικής παραγωγής αντισωμάτων. Τα οφέλη της χειρουργικής επέμβασης δεν είναι άμεσα και οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται χρόνο για να ανταποκριθούν στη θεραπεία. Μετά την επέμβαση, οι ασθενείς συνεχίζουν τη φαρμακευτική αγωγή που τους έχει συνταγογραφηθεί με στόχο τη μείωσή της με την πάροδο του χρόνου. Η ανταπόκριση στη χειρουργική επέμβαση εξαρτάται από την ηλικία του ατόμου, την ανταπόκρισή του σε προηγούμενη ιατρική θεραπεία και τη σοβαρότητα και τη διάρκεια της MG. Υπάρχουν τρεις διαφορετικές τεχνικές θυμεκτομής. Ο νευρολόγος και ο χειρουργός σας θα σας συμβουλεύσουν σχετικά με το εάν η χειρουργική επέμβαση αποτελεί επιλογή για εσάς και, εάν ναι, ποιος τύπος είναι ο καταλληλότερος.

Τα τρία πιθανά είδη θυμεκτομής είναι η διαστερνική, η διατραχηλική και η θωρακοσκοπική (VATS). Στόχος όλων αυτών των τεχνικών είναι η αφαίρεση ολόκληρου του θύμου αδένα, ανεξάρτητα από τον τρόπο εκτέλεσης της επέμβασης.

Θα πρέπει να υποβληθώ σε θυμεκτομή;

Η θυμεκτομή συνιστάται συχνά σε ασθενείς κάτω των 60 ετών με μέτρια έως σοβαρή MG. Αυτός ο τύπος χειρουργικής επέμβασης μπορεί επίσης να είναι απαραίτητος εάν αντιμετωπίζετε μόνο ήπια αδυναμία αλλά έχετε επίσης πρόβλημα με την αναπνοή ή την κατάποση. Δεν ενδείκνυται για άτομα που πάσχουν αποκλειστικά από οφθαλμική MG. Ο γιατρός θα αξιολογήσει ειδικά την περίπτωσή σας και μπορεί να σας συμβουλεύσει εάν πρέπει να υποβληθείτε στη διαδικασία. Περίπου το 10% των ασθενών με MG μπορεί να έχουν όγκο στον θύμο αδένα, ο οποίος είναι γνωστός ως θύμωμα. Αυτοί οι όγκοι τείνουν να αναπτύσσονται αργά και περιστασιακά είναι καρκινικοί, αν και αυτό είναι σπάνιο. Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει τη διενέργεια αξονικής τομογραφίας θώρακος για να ελέγξει για όγκο στο πλαίσιο της κλινικής σας αξιολόγησης.

Πολλοί ασθενείς βελτιώνονται εντός ενός έτους από την επέμβαση, με ορισμένες πολύ επιτυχημένες επεμβάσεις που οδηγούν σε μόνιμη ύφεση χωρίς να χρειάζεται να συνεχιστεί η φαρμακευτική αγωγή. Τα ποσοστά ύφεσης μετά από ένα χρόνο είναι της τάξης του 20-40% επί των επεμβάσεων που πραγματοποιούνται. Είναι καθησυχαστικό το γεγονός ότι ορισμένοι ειδικοί συμφωνούν πως τα ποσοστά επιτυχίας ως προς την ύφεση βελτιώνονται πέντε ή περισσότερα χρόνια μετά την επέμβαση - μεταξύ 40-60%.

Συμπτώματα της MG

Συμπτώματα της MG

Πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε Mυασθένεια Gravis; Τι πρέπει να προσέξετε

Διαβάστε περισσότερα
Διάγνωση & θεραπεία

Διάγνωση & θεραπεία

Τι μπορείτε να κάνετε για την ανακούφιση της πάθησής σας και ποιες είναι οι διαθέσιμες θεραπείες;

Διαβάστε περισσότερα
Η ζωή με gMG

Η ζωή με gMG

Η ζωή με gMG μπορεί να χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα. Μάθετε πώς να ελέγχετε τα συμπτώματά σας σήμερα

Διαβάστε περισσότερα
Εάν σας απασχολεί κάτι που έχετε διαβάσει σε αυτό το άρθρο, ζητήστε συμβουλές από τον γιατρό σας.