Ποια είναι τα αίτια της Mυασθένειας Gravis;Ποια είναι τα αίτια της Mυασθένειας Gravis;

Ποια είναι τα αίτια της Mυασθένειας Gravis;

Στα άτομα με Mυασθένεια Gravis, το ανοσοποιητικό σύστημα - το οποίο συνήθως προστατεύει τον οργανισμό από τους ιούς ή τις λοιμώξεις - επιτίθεται λανθασμένα στον ίδιο τον οργανισμό. Το σφάλμα συμβαίνει όταν διαταράσσεται η φυσιολογική επικοινωνία μεταξύ των νεύρων και των μυών στο σημείο όπου τα νευρικά κύτταρα συνδέονται με τους μύες που ελέγχουν. Στους ασθενείς με MG, τα αντισώματα που παράγονται από τον οργανισμό μπλοκάρουν, αλλοιώνουν, ή καταστρέφουν τους υποδοχείς που επιτρέπουν στους μύες να συστέλλονται. Όταν οι μύες δεν μπορούν να συσταλλούν, εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου.

Η Mυασθένεια Gravis επηρεάζει άνδρες και γυναίκες σε όλες τις εθνοτικές και φυλετικές ομάδες. Εμφανίζεται στους ενήλικες (γυναίκες κάτω των 40 ετών και άνδρες άνω των 60 ετών) αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί και κατά την παιδική ηλικία.

Τι είναι τα αντισώματα;

Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και βοηθούν στη διατήρηση καλής υγείας, προλαμβάνοντας ή περιορίζοντας τις λοιμώξεις. Λειτουργούν παράλληλα με άλλα μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος για την καταπολέμηση των βακτηρίων ή των ιών που προκαλούν νόσους.

Στη Mυασθένεια Gravis, η αποτελεσματικότητα της λεγόμενης νευρομυϊκής σύναψης αποδυναμώνεται από αντισώματα τα οποία καταστρέφουν τους υποδοχείς. Αυτό σημαίνει ότι τα σήματα από τα νεύρα μας προς τους μύες και τον εγκέφαλο δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά - αναγκάζοντας το σώμα να αποτρέπει τη συστολή των μυών. Ο συγκεκριμένος λόγος για τις διαταραχές που εμφανίζονται στο ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι γνωστός. Ωστόσο, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των διαταραχών στον θύμο αδένα και της Mυασθένειας Gravis.

Ο θύμος αδένας, ο οποίος ελέγχει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, μπορεί να διαδραματίζει ρόλο στην ανάπτυξη των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Στα άτομα με Mυασθένεια Gravis, υπάρχει διακοπή της επικοινωνίας μεταξύ του θύμου αδένα και του οργανισμού, η οποία μπορεί να κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στα δικά του κύτταρα. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για τον θύμο αδένα.

Εάν σας απασχολεί κάτι που έχετε διαβάσει σε αυτό το άρθρο, ζητήστε συμβουλές από τον γιατρό σας.