Εγκυμοσύνη και Επιληψία

Εγκυμοσύνη και Επιληψία

Μπορείτε να μείνετε έγκυος και να γίνετε γονιός εάν έχετε επιληψία.

Ωστόσο οι επαγγελματίες υγείας συστήνουν αν σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος να το συζητήσετε με τον γιατρό σας τουλάχιστον 6 μήνες πριν την σύλληψη. Αυτό γιατί η εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει την επιληψία σας και τα αντιεπιληπτικά φάρμακα να αυξήσουν τον κίνδυνο να γεννήσετε ένα μωρό με κάποιο πρόβλημα κατά την γέννηση. Ο κίνδυνος αυτός διαφέρει ανάλογα με τον τύπο της επιληψίας σας, πόσο καλά ελέγχονται οι κρίσεις πριν την εγκυμοσύνη και τι ΑΕΦ παίρνετε.

Εάν μείνετε έγκυος μην σταματήσετε τα φάρμακα σας. Θα πρέπει να μιλήσετε άμεσα με τον ειδικό γιατρό που σας παρακολουθεί, καθώς ενδέχεται οι επιληπτικές σας κρίσεις να γίνουν πιο συχνές ή μπορεί το αντιεπιληπτικό σας φάρμακο να μην είναι πλέον το κατάλληλο.

Ζητήστε από τον γιατρό σας συμπληρώματα φυλλικού οξέος των 5 mg ημερησίως εάν δεν σας έχει ήδη χορηγήσει.

Εάν οι επιληπτικές σας κρίσεις γίνουν πιο συχνές όσο είστε έγκυος, μιλήστε με τον γιατρό και θα σας συμβουλεύσει πώς να αντιμετωπίσετε την κατάσταση με ασφάλεια για εσάς και το μωρό σας.

Για τους πατέρες με επιληψία, τα AEΦ δεν περνούν στο μωρό κατά τη σύλληψη. Για τις μητέρες, τα AEΦ ενδέχεται να μη λειτουργούν τόσο καλά, οπότε μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με το ποια είναι η κατάλληλη δόση για εσάς.

Οι περισσότεροι τύποι επιληπτικής κρίσης, βάσει των διαθέσιμων δεδομένων, δεν θα επηρεάσουν το έμβρυο, εκτός και αν τραυματιστείτε. Μόνο οι τονικοκλονικές κρίσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν αποβολή ή βλάβη σε εσάς ή το μωρό σας.

Σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις (2-4 στις 100), το στρες του τοκετού ενδέχεται να πυροδοτήσει μια τονικοκλονική κρίση. Θα σας χορηγηθούν φάρμακα προκειμένου να ελεγχθεί η επιληπτική κρίση και να διασφαλιστεί ότι δεν θα μειωθεί η παροχή οξυγόνου στο μωρό. Ιδανικά, θα λάβετε τα AEΦ σας κανονικά στη διάρκεια του τοκετού.

Οι περισσότερες γυναίκες με επιληψία έχουν φυσιολογικούς τοκετούς και υγιή βρέφη.