Λόγω της απρόβλεπτης φύσης των επιληπτικών κρίσεων, οι γονείς αυτών των παιδιών δαπανούν πολύ χρόνο και ενέργεια μεταξύ των επιληπτικών κρίσεων περιμένοντας να εμφανιστεί η επόμενη κρίση και λαμβάνοντας μέτρα για την αποφυγή των συνεπειών της. Τα οικογενειακά σχέδια αλλάζουν και ακυρώνονται με το παραμικρό σήμα κινδύνου ή απλώς αναστέλλονται εν αναμονή μιας πιθανής επιληπτικής κρίσης: «νομίζεις ότι φεύγεις από το σπίτι για να πας στο σχολείο και ξαφνικά βλέπεις τον εαυτό σου να περνά την πόρτα του τμήματος επειγόντων περιστατικών.»
Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τους Auvin e al, το 2021, διαπιστώθηκε ότι η ποιότητα ζωής των παιδιών με LGS και των οικογενειών τους βελτιώνεται όταν μειώνεται ο αριθμός και η συχνότητα των επιληπτικών κρίσεων, με τον αριθμό των ημερών χωρίς επιληπτικές κρίσεις να έχει μεγαλύτερη επίδραση σε αυτή τη βελτίωση σε σύγκριση με τον συνολικό αριθμό αυτών.
Όλα αυτά οδηγούν σε αυξανόμενη κοινωνική απομόνωση και συναισθηματική επιβάρυνση που επηρεάζει τις ενδοοικογενειακές σχέσεις και σε πολλές περιπτώσεις η σχέση μεταξύ των γονέων επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου οδηγώντας σε υψηλά ποσοστά διαζυγίων. Πολλοί γονείς αναφέρουν ότι μιλούν ακόμη και για την επίπτωση που έχει η πάθηση του παιδιού τους στη σωματική και ψυχική τους φροντίδα. Οι οικονομικές συνέπειες για αυτές τις οικογένειες είναι επίσης πολύ σημαντικές. Ένας από τους γονείς, συνήθως η μητέρα, πρέπει να σταματήσει να εργάζεται ή να μειώσει τις ώρες εργασίας της για να φροντίσει το άρρωστο παιδί, χάνοντας επαγγελματικές ευκαιρίες. Η βαρύτητα των επιληπτικών κρίσεων και οι πιθανές συνέπειές τους καθορίζουν τον τόπο διαμονής (για παράδειγμα, κοντά σε ένα ιατρικό κέντρο), τον πιο κατάλληλο τύπο σπιτιού (οι σκάλες, για παράδειγμα, ενέχουν κίνδυνο και θα πρέπει να αποφεύγονται) και τον τύπο του αυτοκινήτου σε περίπτωση που το παιδί χρειάζεται για παράδειγμα αναπηρικό αμαξίδιο.
Η διαχείριση ενός ασθενούς με LGS έχει επίσης σωματική επίπτωση στους φροντιστές. Πολλά παιδιά με LGS δεν μπορούν να περπατήσουν και πρέπει να μεταφέρονται από τους φροντιστές τους ή να χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο. Τα περισσότερα χρειάζονται ειδικό εξοπλισμό ή συσκευές που είναι συχνά βαριές. Καθώς αυτά τα παιδιά μεγαλώνουν, καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολο για ένα άτομο να τα σηκώσει και να τα μετακινήσει. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, οι φροντιστές συχνά εμφανίζουν πόνους στην πλάτη και στους ώμους. Επιπλέον, τα παιδιά με LGS συχνά έχουν ασταθές βάδισμα και τείνουν να πέσουν εύκολα, ενώ μπορεί επίσης να πέσουν λόγω των επιληπτικών κρίσεων. Οι φροντιστές μπορεί να υποστούν τραυματισμούς στην προσπάθειά τους να σταματήσουν τις πτώσεις και να εμφανίσουν σωματική εξάντληση λόγω της συνεχούς επιτήρησης και στέρησης ύπνου εξαιτίας των νυχτερινών επιληπτικών κρίσεων.
Σε αυτήν την κατάσταση, αναδύεται ο ρόλος του μη επαγγελματία φροντιστή, που είναι το άτομο το οποίο παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη σε ένα εξαρτώμενο άτομο (όπως συμβαίνει σε πολλά άτομα με LGS) προκειμένου να καλύψει τις βασικές του ανάγκες και όλες τις άλλες πτυχές που προέρχονται από την εξάρτησή του.
Παρόλο που, συχνά, όλα τα μέλη μιας οικογένειας παρέχουν υποστήριξη και μοιράζονται την επιβάρυνση και τις ευθύνες, συνήθως υπάρχει ο ρόλος του Κύριου Φροντιστή, ο οποίος είναι το μέλος της οικογένειας που έχει τη βασική ευθύνη για τη φροντίδα του εξαρτώμενου μέλους και το μεγαλύτερο μερίδιο χρόνου, στην προσπάθεια που καταβάλλεται καθώς και στη λήψη αποφάσεων. Στην περίπτωση ενός παιδιού με LGS, ο κύριος φροντιστής είναι συνήθως η μητέρα, με την υποστήριξη του πατέρα και των αδελφών.
Σε κάθε περίπτωση, πολυάριθμες μελέτες βρήκαν ότι η πλειοψηφία των ατόμων που αναλαμβάνουν ρόλο φροντιστή δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένα για αυτό. Έχουν ελάχιστη γνώση για όλες τις επιπτώσεις που θα έχει η φροντίδα στην καθημερινή τους ζωή, δεν έχουν αποκτήσει επαρκείς δεξιότητες για να φροντίζουν το μέλος της οικογένειάς τους και τον εαυτό τους και τείνουν να υποτιμούν τα προβλήματα και τις ευθύνες που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν.