Χειρουργική επέμβαση για την Επιληψία

Χειρουργική επέμβαση για την επιληψίαΧειρουργική επέμβαση για την επιληψία

Εάν έχετε δοκιμάσει τουλάχιστον δύο διαφορετικά αντιεπιληπτικά φάρμακα (AEΦ) και άλλες θεραπείες, όπως δίαιτα, και οι επιληπτικές σας κρίσεις παραμένουν εκτός ελέγχου, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο της χειρουργικής επέμβασης ως θεραπευτικής επιλογής. Σκοπός της χειρουργικής επέμβασης είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής σας.

Χειρουργική επέμβαση μπορεί να προταθεί τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι χειρουργικής επέμβασης:

1. Εκτομή, δηλ. αφαίρεση του τμήματος του εγκεφάλου από όπου ξεκινούν οι επιληπτικές κρίσεις

  • Κροταφική λοβεκτομή – Ο χειρουργός αφαιρεί από τους κροταφικούς λοβούς τον εγκεφαλικό ιστό που προκαλεί τις επιληπτικές κρίσεις
  • Εξωκροταφική εκτομή – Ο χειρουργός αφαιρεί από άλλα μέρη του εγκεφάλου τον εγκεφαλικό ιστό που προκαλεί τις επιληπτικές κρίσεις
  • Αφαίρεση βλάβης – Ο χειρουργός αφαιρεί τυχόν όγκους, αποστήματα ή άλλους τύπους βλάβης που προκαλούν τις επιληπτικές κρίσεις

2. Εάν η χειρουργική αφαίρεση δεν είναι εφικτή, μπορεί να προταθεί ένας τύπος χειρουργικής επέμβασης κατά την οποία ένα τμήμα του εγκεφάλου αποσυνδέεται από ένα άλλο τμήμα:

  • Ημισφαιρεκτομή – Ο χειρουργός αφαιρεί την εξωτερική στοιβάδα του ενός ημίσεος του εγκεφάλου
  • Διατομή μεσολοβίου – Ο χειρουργός κόβει τις συνδέσεις μεταξύ των δύο πλευρών του εγκεφάλου, εμποδίζοντας έτσι τη μετάδοση των επιληπτικών κρίσεων από τη μία πλευρά στην άλλη
  • Πολλαπλές διατομές κάτω από τη χοριοειδή μήνιγγα – Ο χειρουργός κόβει τις νευρικές ίνες στις εξωτερικές στοιβάδες του εγκεφάλου. Αυτό σταματά την εξάπλωση της δραστηριότητας της επιληπτικής κρίσης.

Προτού σας προταθεί χειρουργική επέμβαση, θα μεταβείτε σε ένα ειδικό κέντρο για εξετάσεις. Οι εξετάσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Μαγνητικές τομογραφίες
  • ΗΕΓ
  • Τηλεμετρία με βίντεο (καταγράφεται επίσης ένα ΗΕΓ)

Μπορεί επίσης να πραγματοποιηθούν και άλλες απεικονιστικές εξετάσεις (σπινθηρογραφήματα) οι οποίες παρακολουθούν μια χημική ουσία που χορηγείται με ένεση στο σώμα. Η εξέταση αυτή μπορεί να δώσει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το πού ξεκινούν οι επιληπτικές κρίσεις στον εγκέφαλό σας.

Χρησιμοποιούνται επίσης τεστ μνήμης και ψυχολογικά τεστ προκειμένου να διαπιστωθεί πώς μπορεί να επηρεαστούν η μνήμη και ο τρόπος ζωής μετά τη χειρουργική επέμβαση. Τα τεστ αυτά βοηθούν επίσης τους γιατρούς να δουν πώς είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε τις επιπτώσεις ενός τέτοιου τύπου χειρουργικής επέμβασης.

Οι εξετάσεις θα επιβεβαιώσουν:

  • Κατά πόσο μπορούν οι χειρουργοί να φθάσουν στο σωστό τμήμα του εγκεφάλου στη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και αν μπορούν να το αφαιρέσουν με ασφάλεια, χωρίς να προκαλέσουν νέα προβλήματα
  • Κατά πόσο μπορεί να επηρεαστούν άλλα τμήματα του εγκεφάλου από τη χειρουργική επέμβαση, όπως τμήματα που ελέγχουν την ομιλία, την όραση, την κίνηση ή την ακοή
  • Κατά πόσο υπάρχουν πολλές πιθανότητες να σταματήσουν οι επιληπτικές κρίσεις μετά τη χειρουργική επέμβαση
  • Κατά πόσο υπάρχουν άλλες ιατρικές παθήσεις που μπορεί να εμποδίσουν την πραγματοποίηση της χειρουργικής επέμβασης

Η χειρουργική επέμβαση είναι πραγματικά η τελευταία λύση εάν οι επιληπτικές σας κρίσεις δεν μπορούν να ελεγχθούν και επηρεάζουν την καθημερινή σας ζωή.

Σκοπός της χειρουργικής επέμβασης είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής σας. Δεν είστε υποχρεωμένοι να κάνετε χειρουργική επέμβαση και μπορείτε να αλλάξετε γνώμη οποιαδήποτε στιγμή.